Tanssitaidetta tapahtuu, tänäänkin! Kuukauden tanssitaide on tanssin aluekeskusten uusi, kerran kuussa julkaistava yhteinen katsaus tulevan kuukauden tapahtumiin. Katsaukseen on poimittu vain muutamia kuukauden tapahtumista.

Tarkemmat tiedot kunkin keskuksen tarjonnasta löydät jokaisen keskuksen verkkosivuilta. Kaikki keskukset eivät myöskään ole välttämättä mukana jokaisessa koosteessa.

Keski-Suomen tanssin keskus

 

Heine Avdalin ja Yukiko Shinozakin Carry On on esityskohteeseen rakennettava performatiivinen esitys, joka luodaan uudelleen jokaiseen uuteen esityspaikkaan. Teos etenee vuorovaikutuksessa rakennuksen arkkitehtuurin kanssa, ylittäen sen entiset, nykyiset ja tulevat toiminnot. Carry On on viimeisin iteraatio teossarjasta, joka alkoi vuonna 2014 teoksella Kaukaiset äänet. Nyt teos jatkuu radikaalisti paikkakohtaisissa muodoissa, joka uusiutuu täysin jokaiselle uudelle sijainnille, missä se tapahtuu. 

Carry On nähdään Jyväskylän Taidemuseossa viikolla 43 ja se varmasti avaa näkijän silmät taidemuseolle ja koko museon kiinteistölle aivan uudesta näkökulmasta!

Koregrafit Heine Avdal (Norja) ja Yukiko Shinozaki (Japani), antoivat Brysseliin sijoittuvalle ryhmälleen nimen Fieldworks (kenttätyö), heijastamaan heidän kasvavaa kiinnostustaan sijaintikohtaiseen työhön. Heidän kekseliäs ja vuorovaikutteinen tuotantonsa tutkii kohtaamiemme tilojen toiminnot ja merkitykset esityksessä ja jokapäiväisessä elämässä. Kuinka avaruus tuottaa liikettä tai vaikuttaa siihen? Miten liike puolestaan tuottaa tai vaikuttaa avaruuteen? Fieldworks:in esitykset animoivat tiloja, paikkoja ja esineitä tutkiakseen, minkälaisia arkistoja (muisti, historia) tilaa, liikettä ja kehoa voi pitää tai edustaa.

Teoksen ensi-ilta nähtiin vuonna 2015 Japanissa, Tokion Spiral Hall:issa. Tämän jälkeen teos on esitetty Belgiassa, Latviassa, Saksassa ja useampaan otteeseen Norjassa. 

Tarkemmat esitysajat ilmoitetaan viikolla 40 sivulla www.tanssinkeskus.fiKuva: Jacob Buchard

Läntinen tanssin aluekeskus

 

Lokakuussa Läntinen tanssin aluekeskuksen tuella työskentelee Maria Nurmela Falling Through The Disappearing Light -teoksen parissa. 

Tanssitaiteilija Maria Nurmelan kokoaman kansainvälisen työryhmän herkkä nykytanssiteos Falling Through The Disappearing Light luo monimerkityksellisen kokemuksen Turun Rettigin vanhaan tupakkatehtaaseen. Pieni Tulitikkutyttö -sadusta inspiroitunut nykytanssiteos tarjoaa katsojalle mahdollisuuden elämän hetkellisyyden tarkasteluun nykytanssin keinoin.

Falling Through The Disappearing Light käsittelee teemoja elämän ja kuoleman ainaisesta läsnäolosta, epävarmuudesta, köyhyydestä, illuusioista ja unimaailmoista. Rettigin vanhaan tupakkatehtaaseen muotoutuvassa unenomaisessa välitilassa viisi esiintyjää nousee vuorollaan esiin, katoavat välillä varjoihin kunnes tulevat taas näkyviksi häilyvässä maailmassa.

Teoksen toteuttaa ABOA-apurahalla vuonna 2020 palkitun tanssitaiteilija Maria Nurmelan kokoama kansainvälinen työryhmä taiteilijoita niin Suomesta, Saksasta, Uudesta-Seelannista kuin Australiasta. Tarkemmat tiedot: l-tanssi.fi/falling-through-the-disappearing-light

Ensi-ilta Lauantai 6.11.2021 klo 19.00 Rettigin Tupakkatehdas, Turkukuva: Heidi Wikar

Routa Company

 

Routa Companyn lokakuussa tutkitaan teknologian mahdollisuuksia ja pään sisäisiä maisemia.

Virolais-norjalainen duo Roosna&Flak vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa ja tuo Routa Companyyn teoksensa Two Body Orchestra. Ainutlaatuinen esitys on yhdistelmä tanssiesitystä ja konserttia.

 ”Sumennamme kehon ja teknologian rajoja kohti hetkiä, joissa pienimmätkin eleet – hengitys, pienet asennonvaihdokset – vaikuttavat ja luovat äänimaiseman. Tasapainottelemme taikuuden ja tieteen rajamailla ja luomme tilaa intensiteetille, haavoittuvaisuudelle ja ihmeille.

Vierailu toteutetaan yhteistyössä turkulaisen Barker teatterin kanssa. Esitykset Kajaanissa 16.10. klo 19 ja 17.10. klo 15. 

Homunculus, rakkaamme, on Routa Companyn oma tuotanto, jonka ensi-ilta on 28.10. Esityksen ytimessä on vanhentunut ja silti sietämättömän myyvä ajatus siitä, että päämme sisällä asuu Homunculus, pienempi versio itsestämme. Näyttämö on Homunculuksen koti, ja katsomme esitystä kuin tositelevisiota. 

Koreografia: Jouni Järvenpää
Tanssi: Sofia Simola
Esitykset 2.12. saakka.Kuva: Petra Karvonen

Pohjanmaan tanssin aluekeskus

 

Pohjanmaan tanssin aluekeskus on mukana tukemassa 6.–10.10.2021 järjestettävää Kokkolan Talvitanssit -festivaalia, jonka yhteydessä järjestetään tanssin ammattilaisille suunnattu Kiertoliike -tapahtuma Kokkolassa.

Kokkolan Talvitanssien ohjelmisto koostuu nykytanssista, ja sen kokoamisessa on haluttu nostaa esille erityisesti lähellä tuotettua tanssitaidetta sekä tekijöitä. Muun muassa kokkolalainen RAM Ensemble tarjoaa mahdollisuuden uppoutua kehollisen teatterin maailmaan. Ohjelmistoon on sisällytetty myös kauempaa saapuvien tanssitaiteilijoiden teosvierailuita, kuten esimerkiksi kotimaassa sekä ulkomaillakin esitetyn The Days -tanssiteoksen esityksen.

Festivaalin tekijät kuvaavat tapahtumaa itsensä näköisenä, ja Talvitanssien ohjelmistossa on kaiken ikäisille suunnattuja esityksiä.

https://www.kokkolantalvitanssit.net/fi

Tanssiteatteri Rimpparemmi – Pohjoinen tanssin aluekeskus

 

Kylmän syksyn keskellä Kulttuuritalo Wiljamissa Rovaniemellä on lämmintä, kun kauden kuumin näyttämöteos Fades Away on ensi-illassa Rovaniemellä 8.10.2021. Fades Away on ensi-illassa Kuopiossa 1.10. MimoArt Companyn, Tanssiteatteri Rimpparemmin ja Tanssiteatteri Minimin yhteistuotanto Fades Away leikkii veden tematiikan ympärillä heittäen ilmoille kysymyksen, mikä on suhteesi veteen?

Keskiverto suomalainen käyttää yhdessä vuorokaudessa 3 874 litraa vettä, piilovesi mukaan lukien. Fades Away -teoksessa käytämme tästä määrästä puolet, mikä tuo katsojalle näkyväksi sen, kuinka valtava vaikutus ihmisen arkipäiväisellä toiminnalla on suhteessa veteen katoavana luonnonvarana”, kertoo ohjaaja-skenografi Arto-Oskar Reunanen.

Katsojan sielunmaailman kanssa samassa rytmissä virtaava teos koskettaa vahvalla läsnäololla ja inhimillisellä otteella, muistuttaen samalla kaiken katoavaisuudesta. Fades Away leikittelee maagisten visuaalisten lavakuvien ja arkirealistisen komiikan välillä, jossa teatterin illuusio rikotaan ja rakennetaan kerta toisensa jälkeen uudelleen.

Teosesittely ja esityspäivät rimpparemmi.fi/performances/fades-awayKuva: Kai Kuusisto

Zodiak – Uuden tanssin keskus

 

Lokakuu on Zodiakissa koronaepidemian takia siirtyneiden ensi-iltojen kuukausi.

Lokakuun 19. päivää saa vihdoin ensi-iltansa koreografi Sonya Lindforsin ja työryhmän uusi teos camouflage. Teoksen ensi-illan piti alun perin olla jo keväällä 2020. Pandemian puhjettua ensi-iltaa siirrettiin ensin vuodella keväälle 2021, ja sitten vielä uudestaan lokakuulle.

camouflage tarkastelee katsomista ja katsomisen politiikkaa. Teoksessa useasta päällekkäisestä kerroksesta rakentuu maasto, jossa asiat vuoroin paljastuvat ja peittyvät. Kirjavan pinnan alta hahmottuu spekulatiivinen (auto)fiktio, jossa Taiteilija paljastaa temppunsa. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä se näyttää. camouflage nähdään neljä kertaa itäkeskuksen Stoassa 19.–23.10. Tarkemmat tiedot teoksesta Zodiakin verkkosivuilta: www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/camouflage

Lokakuun viimeisellä viikolla nähdään uusi versio Sari Palmgrenin ja työryhmän teoskonseptista Utopia (empatiasta). Utopia (empatiasta) on monitaiteellinen esityskokonaisuus, jossa luodaan parempaa ja empaattisempaa tulevaisuutta. Teos on yhdistelmä tanssia, liikettä, laulua, musiikkia ja keskustelua tulevaisuuden visioista ja empatian roolista visioinnissa. Esitys nähdään Helsingissä, Katajanokan entisen vankilan tiloissa sijaitsevan Hotel Katajanokan kirkkosalissa ajalla 28.–31.10. www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/utopia-empatiasta

www.zodiak.ficamouflage, kuva: Tuukka ErvastiUtopia, kuva: Uupi TirronenLokakuun tiedotteesta puuttuvat ITAK – Itä-Suomen tanssin aluekeskus, JoJo – Oulun tanssin keskus. Myöskään Pirkanmaan Tanssin Keskus ei ole mukana tässä tiedotteessa.