Tanssikummi® -toiminta Pirkanmaalla
Tanssikummi® -toiminta on pitkäkestoista taidelähtöistä työskentelyä erilaisissa yhteisöissä. Yhteisöt voivat olla mm. ikäihmisten hyvinvointikeskukset, erilaiset palveluasumisen yksiköt, vanhainkodit, vammaispalveluyksiköt, koulut, päiväkodit ja vastaanottokeskukset. Tanssikummi voi työskennellä kotihoidon asiakkaiden luona ja erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Tanssikummit tulevat osaksi yhteisöä ja sen arkea.
Tanssikummi® -palvelun arvot ovat vastuullisuus, eettisyys, läsnäolo ja empatia.
Pirkanmaan Tanssin Keskus toi Tanssikummi® -toiminnan Pirkanmaalle yhdessä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa vuonna 2023. Tanssikummi® on Läntinen tanssin aluekeskuksen rekisteröity tavaramerkki. He ovat kehittäneet toimintaa yhdessä tanssitaiteilijoiden ja hoitohenkilökunnan kanssa jo vuodesta 2009.
Tanssikummit työskentelevät vuonna 2024 mm.:
– Pirkanmaan hyvinvointialue: Pohjolan palvelukeskus
– Sointu Senioripalvelut: Kuuselakeskus
– TampereMissio: Koskikotikeskus
Tanssikummit työskentelivät vuonna 2023:
– Pirkanmaan hyvinvointialue, Koukkuniemi
– Amurin kotihoito
Tanssikummit, keitä he ovat?
Tanssikummeina työskentelevät tanssitaiteiteen ammattilaiset, jotka ovat liikkeen ja kehon ammattilaisia. Tanssikummi on erikoistunut taidelähtöiseen toimintaan ja soveltavaan tanssiin, ja heillä on työkokemusta erilaisten erityisryhmien kanssa toimimisesta. Pirkanmaan Tanssin Keskuksen (PTK) Tanssikummeja on tällä hetkellä neljä.
Tanssikummit muodostavat PTK:n hyvinvointitiimin. Säännöllisesti tapaava hyvinvointitiimi kehittää Tanssikummi-palvelua aktiivisesti. Samalla keskitytään vertaistuen jakamiseen.
Tanssikummin työ
Tanssikummin työ on läsnäoloa, kuuntelua ja kohtaamista. Se on myös liikkumista ja liikuttamista niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kosketus on tärkeä osa toimintaa.
Tanssikummi toimii matkaoppaana hetkellisiin kehollisiin onnistumiskokemuksiin, muistoihin ja irtiottoihin arjesta. Tanssikummin ohjauksella liikutaan luovasti lähtökohtana jokaisen oman kehon mahdollisuudet.
Jokainen voi tanssia omista lähtökohdista käsin ja toiminnan tehtävänä on aktivoida liikkumaan, onnistumiskokemusten kannustamana. Työskentelyn tarkoituksena on löytää oma keho ja sen liike sekä opetella kuuntelemaan ja nauttimaan niistä. Periaatteena on, että jokainen tehty liike on oikea ja hyvä. Näin ollen kaikki osaavat tanssia.
Tanssikummin kanssa voi esimerkiksi
- tehdä liikkeellisiä harjoituksia mm. tasapainon, koordinaation, motoriikan kanssa
- herkistellä aisteja ja herätellä tunteita
- matkata mielikuvituksessa ja tehdä pieniä tansseja erilaisista aiheista
- kuunnella musiikkia tai inspiroitua kuvista tai muusta taiteesta ja materiaaleista
- katsoa tanssia, keskustella tanssista ja liikkeestä
Tanssikummi yhteisössä
Tanssikummi työskentelee yhteisössä kuten muutkin työntekijät. Tanssikummi on residenssitaiteilija, joka työskentelee koko yhteisön kanssa ja heidän hyväkseen, vahvistaen yhteisöllisyyden tunnetta ja luoden uusia mahdollisuuksia kohtaamisille. Tanssikummi tuo yhteisöön uuden näkökulman ja uusia työtapoja, jotka virkistävät myös työyhteisön rutiineja.
Taiteilija on koko ajan läsnä hetkessä ja valmis muuttamaan suunnitelmia. Joustavuus ja kyky mukautua erilaisiin työtapoihin ovat hänelle arkea. Hänellä on ammattitaitoa nähdä luovuutta ja hetkiä luovuudelle kaikkialla yhteisössä ja sen jäsenissä. Tanssikummi ei ole yhteisössä opettaja eikä hoitaja, ja vaikka hän voi itsenäisesti työskennellä yhteisössä, niin ei kuitenkaan yksin. Tanssikummilla on vaitiolovelvollisuus.
Tilaajalle
Tilaajalle Tanssikummi-palvelu on turvallinen ja luotettava tapa ostaa kulttuurihyvinvointia ns. avaimet käteen periaatteella. Tanssikummit ovat työsuhteessa Pirkanmaan Tanssin Keskukseen, joka huolehtii työnantajan velvollisuuksista.
Kysy tarjousta sähköpostilla hallintopäälliköltä Salla Juntuselta salla@pirkanmaantanssinkeskus.fi, p. 050 552 1138
Tietoa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueiden Tanssikummi-toiminnasta löydät Läntisen tanssin aluekeskuksen sivuilta.
Saatua palautetta Tanssikummi® -toiminnasta
”Pitkälle edenneen muistisairauden takia levoton asukas rauhoittuu aloilleen Tanssikummin saapuessa osastolle ja jää seuraamaan toimintaa -Hoitaja”
”Täysin muistamaton asukas osoittaa Tanssikummin kuvaa ilmoitustaululla ja kysyy, koska tuo tyttö tulee tänne? -Hoitaja”
“Asukas, joka istuu pyörätuolissa, ei juurikaan osallistu liikunnallisiin hetkiin. Tanssikummin tullessa hän nousee tuolistaan ja lähtee tätä vastaan avokäsin, tarjoutuu heti tanssitettavaksi! -Hoitaja”
“Kiva, kun täällä liikut ja liikutat ihmisiä. Mukava kuunnella ja seurata, vaikka itse en lähtenytkään liikkuen mukaan. -Asukas”
“Kiira-tanssikummi poikkesi ryhmätoiminnassa esittelemässä tanssikummin toimintaa sekä vetämässä luovan harjoituksen. Oli oikein loistava hetki ja iloisia kohtaamisia! Asiakkaat tykkäsivät kovasti. -Osaston henkilökunta”
“Harmittaa kun en pystynyt enempää tanssimaan mukana kun istun pyörätuolissa mutta muuten on oikein mukavaa! -Asukas”
“Haluan kiittää itseni ja kaikkien puolesta, kun oli niin upeaa yhdessä! -Ryhmäkodin asukas”
Turun ammattikorkeakoulun journalismin opiskelija Rosa Huuska teki opiskelijatyönään dokumentin Tanssikummin työstä Kerttulin vanhainkodissa. Dokumentti julkistettiin 13.12.2018.