Tanssivat yhteisöt

Tanssivat yhteisöt on Pirkanmaan Tanssin Keskuksen pilottihanke, joka jalkauttaa yhteisötanssia ympäri Pirkanmaata syksyllä 2023. Sen tavoitteena on luoda Pirkanmaalle alueellinen hybriditoimintamalli ja Tanssivat yhteisöt -verkosto, joka mahdollistaa säännöllisen osallistumisen yhteisötanssiryhmään asuinpaikasta riippumatta erityisesti ikäihmisille sekä erityisryhmille esim. Parkinsonin tautia sairastaville.

Hanke toteutuu Akaassa, Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Lempäälässä, Orivedellä, Pälkäneellä, Urjalassa, Virroilla ja Ylöjärvellä.

Mitä on yhteisötanssi?

Yhteisötanssi ry määrittelee yhteisötanssin seuraavasti:

Syksyn 2023 aikana 10 Pirkanmaan kuntaan fasilitoidaan yhteisötanssiryhmät kahdelle eri kohderyhmälle, jotka kokoontuvat niin lähi- ja etätoteutuksien yhdistelminä 10 kertaa.

a) liikehäiriösairauksia sairastavat esim. Parkinsonin tautia sairastavat ja heidän läheisensä (vastuuohjaaja Soininen)
b) ikäihmiset
(vastuuohjaaja Hämäläinen)

Kiertävät tanssitaiteilijat Marjo Hämäläinen ja Tuulia Soininen ohjaavat paikan päällä kerran viikossa kahta yhteisötanssiryhmää yhdessä kunnassa, siirtyen seuraavalla viikolla seuraavan kuntaan. Muiden paikkakuntien tanssijat osallistuvat yhteisötanssiin etäyhteyden kautta. Näin syksyllä 2023 toteutuu hybridisti kaikille ryhmille 10 yhteisötanssielämystä.

Pilotissa kehitetään Tanssivat yhteisöt -verkosto: sparrataan toteuttajia sekä osallistujia digitaidoissa ja fasilitoinnissa sekä kehitetään erityisesti digitaalisen kehollisen kohtaamisen tapoja ja laatua.

Tanssivat yhteisöt -verkoston kehittäminen:


Toteuttajat:

Tuulia Soininen

Tuulia Soininen on tamperelainen tanssitaiteilija. Tuulia työskentelee yhteisötanssin, tanssielokuvan ja nykytanssin parissa. Hän on valmistunut tanssijakoreografiksi Falmouthin yliopistosta Englannista ja parhaillaan suorittaa koreografian maisterin opintoja Hollantiin. Tuulia on kisällöitynyt Parkinson-tanssin ohjaajaksi Marjo Hämäläisen opeissa ja kouluttautunut Tanssikummiksi® Pirkanmaan Tanssin Keskukselle. Tuulialle työssään tärkeää ovat saavuttavuus, avoimuus ja turvallisempi tila.

Anna Pesonen

Anna Pesonen on tamperelainen muusikko, musiikintekijä, säveltäjä ja sanoittaja. Koulutukseltaan hän on musiikkipedagogi ja muusikko. Musiikin ohella Pesonen tekee töitä myös kuva- ja tanssitaiteen parissa. Pesonen työstää tällä hetkellä yhteisöllistä tilataideteosta nimeltä Soiva muistomerkki, toimii laulaja-lauluntekijänä yhtyeessään Samanna ja työskentelee taiteellisen kollektiivin Luontosalaseuran jäsenenä. Lisäksi Pesonen soittaa, laulaa ja tekee sovituksia yhtyeissä Amuri, Jukka Nousiainen & Kumpp. ja tekee improvisoitua musiikkia yhtyeessä Transistorit.

Marjo Hämäläinen

Marjo Hämäläinen, Tanssin pienviljelijä, on pitkänlinjan tanssin moniammattilainen: tanssitaiteilija, tanssija, koreografi, tanssinopettaja, kouluttaja ja yhteisötanssitaiteilija. Vuonna 1977 Hämäläinen oli perustamassa Tanssiteatteri Mobitaa, jossa hän tanssi ja teki koreografioita vuoteen 1997 asti. Mobitan jälkeen hän on työskennellyt koreografina teattereissa  ja tanssijana erilaisissa vapaan kentän tuotannoissa.  

Hämäläinen on toiminut yhteisötanssipioneerina ja kehittäjänä 2000-luvun alusta lähtien. Hän on toteuttanut useita projekteja erilaisissa ympäristöissä ja eri-ikäisten yhteisöissä.  Hänelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2017.

Kiinnostuitko?

Tiedustelut: koordinaattori@pirkanmaantanssinkeskus.fi