Ohjelma

Torstai 22.5.2025, G Livelab

Laajenna tulevaisuusnäkökulmaasi

9.00
Ilmoittautuminen, aamukahvit

9.45
Trendikorttitanssit

10.30
Kiertoliikkeen avaus

10.45
Oletko ostanut käytetyn tulevaisuuden?
Jenna Lähdemäki-Pekkinen

11.00
Taiteen toivo – toivon taide
Sanna Ryynänen

12.00
lounas (omakustanteinen)

12.00
Tanssivirtaa Tampereella -festivaalin esitys Laikunpuistossa: Jukka Tarvainen – Asiaintuntija

13.00
Powerless or powerful? The possible future of Performing Arts
Marcin Poprawski

14.00
Dialoginen työskentely pienryhmissä

15.30
Yhteenvetokeskustelu päivän annista
Pilvi Porkola, Pääsky Miettinen

Iltaohjelma

19.00
Tanssivirtaa-festivaali: Dovydas Strimaitis – Still Waiting: Hairy (excerpt) (omakustanteinen)
Hällä-näyttämö

20.30
Jatkot Tanssivirtaa-festariklubilla Laternassa

Perjantai 23.5.2025, Niihaman luontoympäristö

Syvennä omaa ajatteluasi

9.00
Yhteiskuljetus Tampere-talon edestä (os. Yliopistonkatu 55)

9.30
Päivän aloitus

10.00–15.00
työpajoja, keskusteluja pienryhmissä

Tulevaisuus alkaa tänään
Pilvi Porkola

Valinnaiset työpajat:

Metsän hengitys meissä
Virpi Koskela

Feministinen ilonpilaaminen – Mitä, miten, ja miten siitä selviää?
Pääsky Miettinen

Ympäristötunteet ja -toiminta monikriisin ajassa
Juni Sinkkonen

15.00
yhteinen päivän päätös

15.00–17.00
Letunpaistoa
yhdessäoloa
saunomismahdollisuus

Yhteiskuljetukset takaisin Tampere-talolle noin klo 15 ja klo 17.

Tarkemmat tiedot perjantain ohjelmasta lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse lähempänä tapahtumaa.
Järjestäjä pidättää oikeudet muutoksiin.

Ohjelmaesittelyt

Oletko ostanut käytetyn tulevaisuuden?

Jenna Lähdemäki-Pekkinen, Sitra

To 22.5. klo 10.45 G Livelab 

Puheenvuorossaan Jenna Lähdemäki-Pekkinen käy läpi mitä tulevaisuusvalta tarkoittaa, miksi sen laajentaminen on juuri nyt tärkeää ja miten itse kukin voi tarkastella ja laajentaa tulevaisuusvaltaa. 

Lähdemäki-Pekkinen on Sitran tulevaisuusasiantuntija. Hän vastaa kollegoidensa kanssa Sitran ennakointityöstä, esimerkiksi megatrendeistä, ennakoinnin työkaluista, ajankohtaisanalyyseistä ja tulevaisuusvallan laajentamisesta. Lähdemäki-Pekkinen on tehnyt laaja-alaisesti työtä sen eteen, että tulevaisuusajattelusta tulisi osa yhä useamman organisaation ja yhteisön työtä. Lähdemäki-Pekkisen sydäntä lähellä on yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja sillan rakentaminen uudesta ajattelusta käytännön tekemiseen ja toimintaan.

Trendikorttitanssit

to 22.5. klo 9.45 G Livelab / ulkotila

Tuntuuko tulevaisuus sumuiselta ja sekavalta, jopa ahdistavalta? Haluatko löytää uusia keinoja ymmärtää ja sisäistää muutosten kokonaiskuvaa? Trendikorttitansseissa tutkitaan nykyhetken kehityskulkuja eli trendejä liikkeen avulla: miltä muutos tuntuu, miten se ilmenee kehon muodoissa ja liikkeessä? Apuna on Sitran megatrendikortit.

Kuva: Miikka Pirinen

Taiteen toivo – toivon taide 
FT, yliopistonlehtori Sanna Ryynänen

To 22.5. klo 11.00
G Livelab

Toivo on yksi muutoksen olennaisista käyttövoimista. Se on kykyä nähdä, millä tavoin asiat voisivat olla toisin; se on yhdessä toimeen tarttumista. Puheenvuorossa etsitään toivon juuria ja avaimia mm. brasilialaisen kasvatusfilosofi Paulo Freiren toivon pedagogiikasta, elokuvaohjaaja Ken Loachin ajatuksista, dekoloniaalista teoriaperinteestä ja metsästä. Puheenvuoro kysyy ja ehdottaa vastauksia: Mistä toivo tulee? Miten taide luo toivoa? Miten taiteentekijä voi pysytellä kiinni toivon syrjässä?  

Sanna Ryynänen on sosiaalipedagogiikkaan erikoistunut laaja-alainen yhteiskuntatieteilijä, joka työskentelee yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimustyössään hän on perehtynyt erityisesti yhteiskunnan syrjään sysättyihin ihmisryhmiin ja eriarvoistaviin rakenteisiin sekä esitystaiteeseen yhteiskunnallisena toimintana. Hän on erikoistunut luoviin, toiminnallisiin ja osallistuviin tutkimusmenetelmiin ja tekee paljon yhteistyötä esitystaiteilijoiden kanssa esimerkiksi Saimaan Teatterin yhteiskuntatieteilijäjäsenenä.   

Kuva: Maija Savolainen

Powerless or powerful? The possible future of Performing Arts 

PhD, University lecturer Marcin Poprawski

To 22.5. klo 13.00
G Livelab

Performing arts professionals are fluent users of imagination, and it is also their job to imagine the future in relation to the past. This imagination is dangerous to autocracy and totalitarian regimes. Cultural content providers, such as artists, writers, cultural managers, all work extensively in the field of freedom of expression, provoke unusual reactions, work with unpredictability and activate many critical sensors. The aim of this speech is to invite the Kiertoliike audience to revisit or explore some thoughts on a paradoxical reality, roles, expectations and possible future(s) of performing arts and its organisations. 

Marcin Poprawski is a researcher and senior lecturer in cultural management at Humak University of Applied Sciences in Helsinki, holding a PhD in musicology and aesthetics. His research focuses on cultural policies, sustainability, festival management, and audience engagement. With 17 years of experience in cultural management, he has worked as a music festival director for eight years and as a general manager of a performing arts institution for three years. 

This keynote is in English.

Kuva: J. Poprawski

Tulevaisuus alkaa tänään

Pilvi Porkola

Pe 23.5. Niihama

Työpajassa tarkastellaan yhteiskunnallisen muutoksen mahdollisuutta, taiteilijan toimijuutta ja tulevaisuusajattelua. Tutustumme radikaalin mielikuvituksen käsitteeseen ja pohdimme, miten sitä voisi hyödyntää taiteilijan työkaluna. Tulevaisuusharjoitteiden avulla havainnoimme nykyhetkestä alkavaa mahdollisen horisonttia.

Pilvi Porkola on esitystaiteilija, taiteen tohtori, yliopistotutkija, opettaja ja kirjoittaja. Viime vuosina hän on tutkinut muun muassa utooppista pedagogiikkaa ja taidepedagogiikan poliittisuutta. 

Metsän hengitys meissä

Virpi Koskela

Pe 23.5. Niihama

Me kasvamme puun syleilemällä. (Mirkka Rekola)
Miltä männystä tuntuu olla mänty…? (Timo K. Mukka)

Hiljennytään aistimaan ja tanssimaan ympäröivää metsää: Mitä metsä kehottaa? Miten metsä kehottaa?

Ota päälle metsänkestävät ja -pitävät vaatteet.

Virpi Koskela on yhteisökouluttaja, luovien alojen nomadi sekä Metsäteatterin ohjaaja (Metsäkissa2024-hanke, Koneen Säätiö Metsän puolella). Lisäksi hän toimii ekspressiivisen taideterapian ohjaajana.

Feministinen ilonpilaaminen – Mitä, miten ja miten siitä selviää?

Pääsky Miettinen

Pe 23.5. Niihama

Työpajassa harjoittelemme ja pohdimme feministisen ilonpilaamisen taitoja: kieltäytymistä, vastaan hankaamista, vaivaksi olemista ja äänekkyyttä. Moni meistä on tottunut esittämään tyytyväistä suojellakseen toisia mielipahalta. Joskus pysymme hiljaa epäkohdista ja koetamme korjata ne päämme sisällä ottamalla “positiivisemman asenteen”. Työpajassa kehollisten ja äänenkäytöllisten harjoitteiden sekä yhteisen jakamisen kautta opettelemme pois toisten tyytyväisyyden suojelemisesta ja kasvatamme rohkeutta asettua häiriöksi, vastustaa tai nostaa metakka. Kun systeemi ei toimi, sitä pitääkin häiritä! Työpajan inspiraationa on tutkija-kirjailija Sara Ahmedin teos The Feminist Killjoy Handbook (2023). 

Pääsky Miettinen on tanssitaiteilija, runoilija ja fasilitoija, joka työskentelee pedagogiikan, esiintymisen, koreografian ja aktivismin välimaastoissa. Häntä kiinnostaa tehdä aistivia ja paikantuvia esityksiä sekä olla konfliktin, rajallisuuden, hoivan ja monimutkaisuuden äärellä.

Kuva: Martin Dam Kristensen

Ympäristötunteet ja -toiminta monikriisin ajassa

Juni Sinkkonen

Pe 23.5. Niihama

Työpaja tarjoaa fasilitoidun tilan asettua ympäristöön ja ilmastoon liittyvien tunteiden sekä ajatusten äärelle. Tunnetyöskentelyn kautta tutkimme myös toimijuuden ja tulevaisuuden teemoja. Työpajassa käytetään erilaisia dialogisia, kehollisia ja luontoavusteisia menetelmiä.


Juni Sinkkonen on psykologi (PsM) ja ympäristötunteiden asiantuntija (Tunne ry). Hän tekee väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa psykologien roolista kestävyysmurroksessa. Hän on useita vuosia kouluttanut ja ohjannut työpajoja ympäristötunteista ja mielenterveydestä. Osana monialaista JOS-taidekollektiivia hän toteuttaa paikkasidonnaisia, planetaarista kriisiä ja ekologista identiteettiä käsitteleviä osallistavia esityksiä.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto / Niko Jouhkimainen

Jatkot Tanssivirtaa festariklubilla

To 22.5. klo 20.30 Laterna

Tanssivirtaa festariklubi – mikä ihana tekosyy tavata tuttuja, tutustua uusiin mahtaviin ihmisiin ja jorata ilta yhdessä!
Illan musiikkipuolesta pitää huolen kolme paikallista tekijää: Samanna DuoMasterendi ja DJ Sara-Maaria

Vapaa pääsy!


Lue lisää klubista >>

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Kiertoliike järjestetään yhteistyössä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin kanssa, joka järjestetään 20.–25.5.2025. Kuusipäiväinen Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssitaiteen kentälle. Vuosittain toukokuussa järjestettävän festivaalin ohjelmistossa nähdään vaikuttavia näyttämöteoksia, kotimaisia tanssilyhytelokuvia ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan valloittavia kaupunkitilaesityksiä. Lisäksi festivaalin suositut jälkilöylykeskustelut yhdistävät yleisön ja taiteilijat kiinnostaviin vuoropuheluihin ja avaavat teosten maailmaa katsojalle. Vuodesta 1997 järjestetyn festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD.

Tutustu festivaalin ohjelmistoon >>