A Couple of Humans – teos

Riikka Puumalainen

Koreografi-tanssija-tuottajan työskentelypäiväkirjasta

Valitsimme periodimaisen työskentelyprosessin. Päivä siellä, 2 päivää tuolla, välillä kuukauden tauko, sitten intensiivinen residenssijakso. Tai toisaalta emme valinneet. Tämä on monta kertaa vapaarahoitteisten projektien ainut mahdollinen tekotapa. Ideointi ja kokeilu tapahtuu muiden töiden lomassa. Maaliskuussa työskentelemme koko työryhmänä täysipainoisesti tämän teoksen parissa Liikelaiturilla. Tätä loppukiriä odotan jo kovasti. Helmikuun viimeisinä päivinä koitan ennakoida kaikki tuotannolliset työt pois, jotta loppusuoran taiteellinen työskentely saa työrauhan.

Pitkä harjoituskaari auttaa havainnoimaan tarkemmin mikä kulma kustakin ideasta onkaan kaikkein oleellisin ja tärkein lopputuloksen kannalta. Toisaalta välillä on harhainen olo siitä, onko jotain jo unohtunut, onko kaikki hyväksi havaitut päätelmät ja ratkaisut varmasti tallennettu.

Käytämme muistiinpanojen ohessa videota työvälineenä koko ajan. Kuvaamme ja katsomme mitä kuvasimme. Muokkaamme kohtausta ja kuvaamme uudestaan. Intuitiivinen havainnointi tanssiessa saa toisen näkökulman, kun katsoo tehtyä asiaa ulkoapäin videolta.

Kuinka tehdä näyttämöllä olo ja kunkin kohtauksen vaatima liikekieli tutuksi ja vaivattomaksi myös toiselle esiintyjälle, joka ei ole koulutukseltaan tanssija? Tähän kysymykseen vastauksen etsiminen on ollut tavoitteeni koko prosessin ajan. Keskusteluyhteyden on pysyttävä avoimena ja suorana. Kuuntelu ja vuorovaikutus. Kiinninappaaminen siitä mikä tuntuu luontevalta. Luontevien liikeaihioiden kehittely ja harjoitusten riittävä toisto. Liikemuistin staminan kasvatus. Luottamus rajattujen improvisaatiotehtävien antiin.

Olemme nyt vaiheessa, jossa teoksella on olemassa raakavedos kokonaisrakenteesta. Kohtaukset itsessään tuon rakenteen sisällä vaativat vielä jumppaamista ja työtä. Tiedämme, miten teos teknisesti toteutetaan. Laitteisto on projisointikangasta vaille olemassa. Visuaalisuus on hyvällä mallilla. Lopullisia esitysvaatteitakin on jo. On luottavainen mieli, että tämä valmistuu ajallaan.

Teos saa ensi-iltansa Helsingin Aleksanterin teatterissa 29.3. Syyskaudella -22 se on nähtävissä myös Tampereella ja Oulussa.

Ensi-illasta lisää täältä: https://www.aleksanterinteatteri.fi/naytelma/tanssiteatteri-tsuumi-a-couple-of-humans-we-called-her-bertha/