Poikkeustilan dokumentaatiot osa 8: Alli Mattila

Sukellus korona-ajan tanssien syvään päätyyn!

Alli Mattila on pirkanmaallakin toimiva tanssitaiteilija ja mediakulttuurin ja viestinnän tutkimuksen opiskelija. Tässä kirjoituksessa Mattila kertoo kokemuksestaan Tiktok-tanssien parissa.Arvatkaa mitä? Kun koulut, teatterit, tanssioppilaitokset ja yökerhot sulkivat ovensa, tanssista nauttiminen ja tanssilla hassuttelu ei kadonnut minnekään. Tanssit jatkuivat, mutta ehkä minua yllättävissä paikoissa ja minulle yllättävien ihmisten elämissä. Tanssi jatkui muun muassa tanssiharrastamisen ulkopuolella olevien nuorten ja nuorten aikuisten omissa huoneissa – ja puhelimissa.

Tanssikulttuuri ja tanssin ilo muuttaa tällä hetkellä aika isosti muotoaan, kiitos tällä hetkellä käsittämätöntä tahtia kasvavan sosiaalisen median jätin nimeltä Tiktok.

Latasin puhelimeeni Tiktokin tutkimusmielessä ennen ohjaamaani taiteilijoille suunnattua sosiaalisen median koulutusta. Alustana sovellus on mielestäni ihan mahdoton – levottomampaa saa hakea. Rasittavat kappaleet pyörähtävät metelöimään ilman lupaa, ja liikkuvia hahmoja, hölmöjä vitsejä ja shokeeraavia muotoja tunkee puhelimen näytölle joka suunnasta kysymättä. Kuitenkin, mielenkiintoni sovelluksen sisältöjä kohtaan oli sen verran valtava, että lähdin sukeltamaan syvemmälle Tiktok-tanssien maailmaan. Olin nähnyt, että Tiktokin ansiosta moni lähti liikkumaan tavoilla, joita en osannut harjoittelematta itse matkia.

Vetämälläni nuorten leirillä pari viikkoa sitten valtaosa osallistujista yltyi tanssiin, kun tietty Tiktok-tanssimusiikki laitettiin kesken ohjelman soimaan. Olin todistanut tätäkin tanssia jo aiemmin kaupunkitilassa, muissa sosiaalisen median kanavissa sekä lähipiirin nuorten kanssa aikaa viettäessä. Tiktokissa täytyi olla jokin juju, jota en ulkopuolisena kyennyt tajuamaan, jos se sai näin monen liikkeelle pyytämättä, ja heidän kasvoilleen noin aidon hymyn. Oli kokeiltava tanssia sovelluksen tahdissa.

Ensimmäinen haaste oli löytää Tiktokista tanssin äärelle. Lopulta hakukoneiden ja Youtuben tutoriaalien yhteisavustuksella ymmärsin, mitkä ovat juuri nyt niitä legendaarisia tansseja, jotka kaikkien tulisi osata. Aloin opetella tutoriaalien avulla ensin yhtä, sitten toista ja kolmatta en enää kerennyt. Harjoitellessa oli hauskaa – yhtäkkiä muistin kuinka pitkä aika oli siitä, kun viimeksi opettelin tanssirutiinia tarkasti opettajan johdolla. Oli pitkä aika siitä, kun opettelin itselleni vierasta tapaa käyttää kehoa näin keskittyneesti. Pitkä aika siitä, kun harjoitin kinesteettistä empatiaa liikkeessä. Tunsin tanssin ilon, sain maistiaisen siitä, miten jotkut ovat ehkä viettäneet tylsiä karanteenihetkiä omissa huoneissaan. Heilumalla ja venkoilemalla vähän ärsyttäviin musiikkikappaleisiin.

Yhden kokonaisen työpäivän aikana ehdin juuri ja juuri omaksua kaksi suosittua tanssia. Tiktok-tanssit olivat hitto vie vaikeita! Paljon undulaatioita ja isolaatioita, joiden mennessä hitusen pieleen näyttää tanssiminen ihan pöhköltä. Moni tanssi pohjautuu minun näkökulmastani jonkinlaiseen ”feeling myself” -asenteeseen, josta tulee hassu olo ja jonka kopioiminen on näennäisen yksinkertaisten liikkeiden toistamista haastavampaa. Tekee mieli nauraa itselleen koko ajan. Ehkä siksi tämä onkin hauskaa? Ei-niin-vakavaa tanssimista vaihteeksi?

Eräs kollega joskus sanoi, ettei pyllistä millekään tanssille. Minä olen elämässäni pyllistellyt aika monelle tanssilajille/tyylille/tavalle ja kritisoinut niitä milloin mistäkin. Tiktok-sukellus opetti, ettei ehkä kannata. Tanssin arvo itsessään on tällaisina aikoina tärkeintä – että tanssi lisää maailmaan kuitenkin jotakin hyvää. Minä sain näiden tanssien harjoittelusta iloa, ymmärrystä ja hauskanpitoa.

Tämän julkaisun yhteydessä minun oli tarkoitus jakaa valmiita videoita, joilla tanssin suosituimpia Tiktok-tansseja*, mutta itsekritiikkini astui tielle. Prosessi muistutti minua nimittäin myös tanssiharrastamisen armottomuudesta ja niistä ikävämmistä tunteista, joita voi herätä katsoessaan omaa tanssia ja kehoaan peilistä tai videolta, ja verratessa sitä toisiin. Valitsin olla vertaamatta, päätin pitää näiden tanssien ilon itselläni asettamatta itseäni vertailtavaksi. Niinpä valmiiden, hiottujen liikesarjojen sijaan jaan teille kollaasin ilmeistäni tansseja harjoitellessa. Toivottavasti se tuo teille iloa ja naurua, kuten tanssien harjoittelu toi minulle.

*Harjoittelin tansseja nimeltä Renegade, Savage sekä I Got Muscles Like Superman Trainer. 
Kannattaa pistää hakuun ja kokeilla! ;)