Poikkeustilan dokumentaatiot osa 9: Nelli Ojapalo

Spread the love

Annoin kesäkuun lopulla kolmelle tanssitaiteilijalle kirjeet, jotka sisälsivät seuraavanlaiset ohjeet:

Valitse lähistöltäsi jokin paikka tai tila ja asetu siihen haluamallasi tavalla. Pyri pitämään silmät auki koko harjoituksen ajan. Laita kello soimaan n. 15 min kuluttua siitä, kun aloitat. Aloita liikkuminen niin että pidät toista kättä rintakehäsi päällä ja toista hieman alaselän yläpuolella. Tunnustele miltä tila käsiesi välissä tuntuu. Minkälaista liikettä tästä tilasta mahdollisesti lähtee syntymään? Muista huomioida oma turvallisuutesi liikkuessasi. Voit tehdä tämän vartin mittaisen liiketutkielman joko musiikin kanssa tai ilman sitä, valinta on sinun. Ole hyvä, voit aloittaa. Kellon soitua avaa kirje n:o 2.

Kirjeessä n:o 2 oli ohjeet liiketutkimuksen kirjalliseen osioon:

Ota nyt paperia ja kynä käteen. Aseta kello soimaan n. 7 minuutin kuluttua siitä, kun aloitat. Pyri kirjoittamaan koko ajan, lauserakenteella, sanojen oikeellisuudella tai muulla ei ole mitään väliä. Aloita kirjoittaminen näillä sanoilla ”Juuri äsken minä…”. Jatka kirjoittamista koko ajan, kunnes kello soi. Lopeta kirjoittaminen heti, älä viimeistele tai saata lausetta loppuun. Pyri olemaan kritisoimatta, sensuroimatta tai kieltämään itseäsi kirjoittaessasi. Kun aika on loppu, lue läpi mitä olet paperille kirjoittanut. Valitse sieltä 1-3 lausetta/sanaa/asiaa ja alleviivaa ne itsellesi.

Pyysin heitä lähettämään nuo valitsemansa tekstinpätkät minulle ja niistä koostui käsittelyssäni seuraavanlainen kokonaisuus ja kuvallinen ulostulo:

Minä tanssin omassa olohuoneessani, jossa asioita ja elämä
on kesken. 
Ilta-aurinko paistoi sälekaihtimien läpi ja loi kauniit liikkeen
varjot valkoisen kaapin oviin. 
Lähdin ravistelemaan kinttuja kohti kattoa, koska ne on niin
vitun väsyneet HIIT-treenistä
Kurjana päivänä minä liikuin juuri niin kuin halusin.
Se oli sykähdyttävä liikehetki varjon kanssa.
Tanssin eroottisesti!
Epätyypillinen liiketutkimus? Perkele, liikutetaan lantiota!
Kotona, tanssissa voi nousta henkilökohtaisempia maailmoja
esille.
Sama aurinko paistaa silmääni tätä kirjoittaessani ja koen
äskeisen hetken uudestaan mielessäni.