Liikelaituri

Myös tämä vuosi päättyy juhliin. Liikelaituri täytti viisi vuotta. Sillä on ollut vahva ja nopeatempoinen alku. Viime vuoden valtionpalkinto toi medianäkyvyyttä ja se taas ainakin oman kokemukseni mukaan on tuonut myös uusia katsojia.

Vaikka kyse on vain paikasta, tilasta, on Liikelaituri kuitenkin enemmän kuin pelkät seinänsä. Tila yhdistää tekijöitä, luo mahdollisuuksia taiteelliselle toiminnalle, on näyttämö. Nimenomaan näyttämö on mielestäni vahvin Liikelaituria kuvaava termi, vaikka se viittaakin pääasiassa yleisölle avoimeen toimintaan. Liikelaiturilla tapahtuu paljon muutakin: aamutunteja, työpajoja, kursseja, harjoituksia, kokeiluja. Silti sen perimmäinen tavoite on nostaa tanssin ja nykytanssin profiilia Tampereella –siksi Liikelaituri on näyttämö. Taiteen tekijän näkökulmasta Liikelaituri on rakenne, joka mahdollistaa työn. Siinä on pysyvyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Vapaalle nykytanssin näyttämölle on todellakin ollut Tampereella tilausta ja käyttöä. Tähän olisi hyvä upottaa lukuja esityksistä, työpajoista, festivaaleista –numeerisista mittareista, jotka kertovat mitä Liikelaiturilla on järjestetty, mutta kello käy ja tämän tekstin julkaisun takaraja lähestyy, enkä ole tilastollisten ilmaisumuotojen fani muutenkaan. Vaikuttavuutta on myös muunlaista. Tänä päivänä moni Tampereen ulkopuolellakin tanssin parissa työskentelevä tietää Liikelaiturin. Minun ei enää tarvitse selittää muualla toimiville kollegoilleni, mistä puhun, kun kerron harjoittelevani Liikelaiturilla. Tampereelle osataan tulla työpajoihin, harjoituksiin, koetansseihin ja tiedetään, että matka rautatieasemalta on lyhyt.

Liikelaiturin juhlissa 1.12 en ehtinyt jättää viestiäni Toivomusten lähteeseen. Jätän sen tähän: Toivon, että seuraavien viiden toimintavuotensa aikana Liikelaiturista tulee yhä näkyvämpi, vakaampi ja merkittävämpi Tampereen tanssikentän näyttämö. Toivon Liikelaiturille kunnianhimoista, monipuolista ja ennakkoluulotonta taiteellista sisältöä myös jatkossa, sillä tietty riippumattomuuden tuntu on tähän asti tilassa nähdyissä teoksissa puhuttanut. Toivon, että kaikki Liikelaiturilla työskentelevät taiteilijat jatkavat projektejaan tanssin parissa ja että heidän rinnalleen tulee myös uusia kiinnostavia tekijöitä. Toivon, että Liikelaiturin lähestyttävyys matalan kynnyksen taiteellisen työskentelyn tilana pysyy ennallaan.

Ensi vuonna kynäilijän rooliin hyppää uusi kirjoittaja. Minä jatkan työskentelyä apurahataiteilijana.Rentouttavaa joulua ja säkenöivää uutta vuotta toivottaen

DiinaDiina Bukareva on tamperelainen taiteilija ja kirjoittaa vuonna 2017 Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen puolesta kannanottoja ja avautumisia tanssista.