Wilhelmina Ojanen

Olen Wilhelmina Ojanen, Tampereella syntynyt, Chilessä kasvanut koreografi ja tanssitaiteilija. Olen suorittanut aiemmin kandidaatin ja maisterin opintoni Trinity Laban yliopistossa, valmistuen 2018 kunniamaininalla tanssijan maisteriohjelmasta. Opintojeni jälkeen työskentelin Englannissa koreografina, tanssijana ja tanssinopettajana. Muutin takaisin Suomeen syksyllä 2019 jatkaakseni työtä kotimaassani.

Viimeiset vuodet olen työskennellyt enimmäkseen koreografina, luoden teoksia itselleni, ryhmälleni, osana kollektiivia sekä tilaustyönä erilaisille tanssiryhmille ja teattereille. Vuodet 2018-2019 olin Young Associate Artist Sadler’s Wells-teatterille, joka tarkoitti sitä että olin kahden vuoden ajan palkattuna luomaan teoksia Sadler’s Wellsin lavoille. Lokakuussa 2018 loin teoksen Sadler’s Wellsin pienemmälle lavalle, ja heinäkuussa 2019 loin kaksiosainen teoksen LAND Sadler’s Wellsin suurelle näyttämölle.

Koreografisia töitäni on tämän lisäksi esitetty The Place Teatterilla, Lilian Baylis Studiolla ja Laban Teatterilla. Viimeisimpänä koreografisena työnäni loin tunnin teoksen Kenneli D.I.Y. sisäskeittipuuliin Tampereen Hiedanrantaan yhdessä seitsemänhenkisen työryhmän kanssa. Toimin teoksen koollekutsujana, tuottajana ja koreografina.

Esiintyjänä olen työskennellyt Kardo Shiwanin, Hagit Yakiran, Richard Chappellin, Jarkko Partasen, Ben Wrightin ja Stephanie Schoberin teoksissa, ja olen jatkanut työskentelyä Hagit Yakiran kanssa vuodesta 2015 eteenpäin, esiintyen ja avustaen erilaisissa ammattilais- ja yhteisötanssi-projekteissa.

Tanssintekijänä minua kiinnostaa tutkia runollisesti, liikkeen kautta, yhteyksiä toisiimme ja ympäröivään maailmaan; kiinnostukseni on poliittisen filosofian, ekologisuuden ja antropologian kysymysten äärellä.

Taiteellinen työni koreografina ja esiintyjänä liikkuu fyysisen ja poeettisen, pehmeyden ja vahvuuden, muistin ja ruumiillisuuden rajapinnoilla ja risteyskohdissa. Viimeisten vuosien ajan olen halunnut tarkastella työni kautta ihmisen ja luonnon suhdetta ja kysymyksiä ihmisten ja ei-inhimillisten tekijöiden välisestä yhteydestä. Tällä hetkellä minua kiinnostaa teemat kuten hoiva, hauraus, organismit ja ruumiin rajat. Viimeisimmät koreografiset työni ovat käsitelleet yhdessä yhteenpunoutumista, ekologista surua, haavoittuvuutta ja toivoa.

Lisätietoja Wilhelminasta: www.wilhelminaojanendance.com

Projektiesittely

Matters of Care: hoivan liike (työnimi)

Matters of Care: hoivan liike (työnimi) on yhteensä kolmen kuukauden mittainen yhteisötanssiprojekti, joka syventyy tutkimaan sitä, miten voimme hoitaa ja pitää huolta toisistamme sekä ympäröivästä maailmastamme kehollisesti.

Miten voimme ajatella uudelleen hoivan ja huolenpidon kysymyksiä kehomme kautta, ja miten voimme ottaa huomioon niiden ihmisten kokemukset jotka aktiivisesti työskentelevät hoivan ja huolenpidon asemissa erilaisissa yhteisöissä?

Tämän koreografisen yhteisötanssiprojektin osallistuja-kohderyhmänä ovat ihmiset jotka työskentelevät hoivan ja huolenpidon asemissa, riippumatta siitä, ovatko he vanhus- tai nuoriso-hoidon työntekijöitä, sosiaalityöntekijöitä, perhehoitajia, kätilöitä, vanhempia, sairaanhoitajia, kouluttajia, opettajia, lastenhoitajia, aktivisteja tai ympäristönsuojelijoita.

Toivon innostavani hoitoon liittyvissä tilanteissa työskenteleviä ihmisiä mukaan työpajoihin ja esityksen rakentamiseen. Kolmen kuukauden prosessi yhteisötanssiryhmän kanssa huipentuu koreografiseen esitykselliseen ulostuloon marraskuussa 2022.