Wilhelmina Ojanen

Wilhelmina Ojanen on Tampereella syntynyt, Chilessä kasvanut koreografi ja tanssitaiteilija. Wilhelmina on valmistunut tanssijaksi Trinity Laban yliopiston tanssijan maisteriohjelmasta vuonna 2018. Opintojen jälkeen Wilhelmina työskenteli Englannissa koreografina, tanssijana ja tanssinopettajana, ja muutti Suomeen keväällä 2020. Vuosina 2018–2019 Wilhelmina oli lontoolaisen Sadler’s Wells -teatterin Young Associate Artist ja loi koreografisia teoksia teatterin suurelle ja pienelle näyttämölle. Wilhelminan koreografisia töitä on esitetty myös Kala Sangam Teatterilla, The Place Teatterilla, Lilian Baylis Studiolla ja Laban Teatterilla. Esiintyjänä Wilhelmina on työskennellyt mm. Kardo Shiwanin, Hagit Yakiran, Richard Chappellin, Jarkko Partasen ja Ben Wrightin teoksissa.

Tanssintekijänä Wilhelminaa kiinnostaa tutkia runollisesti, liikkeen kautta, yhteyksiä maailmaan; hänen kiinnostuksensa on poliittisen filosofian, ekologian ja antropologisten kysymysten äärellä.

Wilhelminan taiteellinen työ koreografina ja esiintyjänä liikkuu fyysisen ja poeettisen, pehmeyden ja vahvuuden, muistin ja ruumiillisuuden rajapinnoilla ja risteyskohdissa. Viimeisten vuosien ajan Wilhelmina on tarkastellut kysymyksiä ihmisten ja ei-inhimillisten tekijöiden välisestä yhteydestä. Hänen viimeisimmät koreografiset työt ovat käsitelleet huolenpitoa, yhteenpunoutumista, ekologista surua, haavoittuvuutta ja toivoa.

Lisätietoja Wilhelminasta: www.wilhelminaojanendance.com

Projektiesittely ALDA

ALDA on installaatio, joka liikkuu tanssin ja visuaalisen taiteen rajapinnalla. Installaatiossa koreografi Katrín Gunnarsdóttir ammentaa naisten kollektiivisen fyysisen työn historiasta ja erityisesti sen suhteesta toisteisiin liikkeisiin ja lauluihin. Se luo intiimin tapahtuman naisten lähentymisestä, sulautumisesta ja kokoontumisesta yhteen.

ALDAn liikemateriaali ja kuvasto syntyvät pehmeydestä, herkkyydestä ja jatkuvasti muuttuvasta liikkeestä sekä kehojen sulautumisesta ympäristöönsä. Teos on islantilaisten taiteilijoiden koreografi Katrín Gunnarsdóttirin ja lavastus- ja pukusuunnittelija Eva Signý Bergerin monta vuotta kestäneen yhteistyön huipentuma, jossa taidemuodot yhtyvät toisiinsa herättäen rytmisen kokemuksen aallon. 

Installaation islanninkielinen nimi ALDA eli AALTO ei ainoastaan kuvasta teoksen liikkeen luontoa, mutta viittaa myös aikaan ja historiaan, vanhaan ja ilmaantuvaan uuteen. 

PTK:n aluekeskuspalkalla työskentelevät tamperelaiset tanssijat Wilhelmina Ojanen ja Wilma Seppälä esiintyvät osana installaatiota yhteensä kahden viikon ajan Tampereella järjestettävän näyttelyn yhteydessä.

Lisätietoja ALDAn koreografi Katrín Gunnarsdóttirista: https://www.katringunnarsdottir.com/