Tanssin aluekeskukset jakoivat ansio- ja kunniamerkkejä
30.9.2024Kuvassa vasemmalta oikealle: Katariina Vähäkallio, Johanna Keinänen, Teija Häyrynen, Titta Court, Mia Malviniemi, Marjo Hämäläinen, Kai Lehikoinen ja Piia Kulin.
Kuva: Rosa Huuska
Tanssin aluekeskukset jakoivat ensimmäistä kertaa ansio- ja kunniamerkkejä alaa merkittävästi edistäneille toimijoille
Tanssin ammattilaiskentän keskustelufoorumi Kiertoliike 2024 kokosi syyskuussa Turkuun joukon tanssin alan ammattilaisia eri puolilta Suomea. Samalla käynnistettiin tanssin aluekeskusten 20-vuotisjuhlavuosi.
Kiertoliikkeen ohjelma alkoi torstaina Sigyn-salissa pormestarin tervehdyksellä ja jatkui Voimaverkko-paneelilla, jossa tanssin aluekeskusten toiminnanjohtajat keskustelivat keskusten erityispiirteistä, verkoston vahvuuksista sekä siitä, mikä kaikki on muuttunut 20 vuoden aikana. Lounaan jälkeen Turun yliopiston yrittäjyyden professori Jarna Heinonen piti innostavan keynote-puheenvuoron sisäisestä yrittäjyydestä otsikolla ”Tekemisen meiningistä elantoa?”.
Torstai-iltana Turun kaupungin järjestämän vastaanoton yhteydessä jaettiin ensimmäistä kertaa tanssin aluekeskusten historiassa ansio- ja kunniamerkkejä tanssin vapaata kenttää merkittävästi edistäneille toimijoille. Tanssin vapaan kentän tekijöiden työtä ei ole aikaisemmin tunnustettu toimialan ansio- ja kunniamerkein.
– Kyseessä on historiallisesti merkittävä hetki. On ollut suuri kunnia päästä jakamaan näitä tunnustuksia niille, jotka ovat ne vuosien työllä ansainneet, kertoo Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska.
Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton ansio- ja kunniamerkit myönnettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä ja merkittävästä panoksesta tanssin ja esittävän taiteen hyväksi. Ansio- tai kunniamerkin saivat Mia Malvaniemi, Johanna Keinänen, Teija Häyrynen, Titta Court, Katariina Vähäkallio, Kai Lehikoinen, Annika Sillander, Helena Ratinen, Marjan Raar, Pirjo Viitanen ja Tarja Sara. Pirkanmaalta palkittiin tanssitaiteilija Marjo Hämäläinen ja taloushallinnon asiantuntija Piia Kulin.
Marjo Hämäläinen sai Suomen näyttämötaiteen kultaisen ansiomerkin 45-vuotisesta urasta tanssitaiteen parissa. Hämäläinen on pitkän linjan tanssin moniammattilainen: tanssitaiteilija, tanssija, koreografi, tanssinopettaja, kouluttaja ja yhteisötanssitaiteilija. Vuonna 1977 Hämäläinen oli perustamassa Tanssiteatteri Mobitaa, jossa hän tanssi ja valmisti koreografioita vuoteen 1997 asti. Mobitan jälkeen hän on työskennellyt koreografina puheteattereissa ja tanssijana erilaisissa vapaan kentän tuotannoissa aina nykypäivään saakka. Lisäksi Hämäläinen on toiminut suomalaisen yhteisötanssin pioneerina ja kehittäjänä 2000-luvun alusta lähtien.
“Kiitollisena ja nöyränä vastaanotin tämän kunnianosoituksen. Olen saanut tehdä unelmatyötäni tamperelaisena tanssitaiteilijana ympäri maata erilaisissa ympäristöissä, joissa olen kohdannut tuhansia ihmisiä. Tanssi on tuonut meidät toistemme lähelle, yhdistäen, joskus myös erottaen. Kiitän jokaista ihmistä ja yhteisöä kohtaamisista – ne ovat antaneet voimaa ja iloa työhöni. Kiitos kollegat ja Pirkanmaan Tanssin Keskus – ilman teidän tukeanne en olisi onnistunut työskentelemään näin pitkälle. Työni jatkuu edelleen! ”
Marjo Hämäläinen
Piia Kulin sai Suomen näyttämötaiteen kultaisen kunniamerkin kiitollisuuden osoituksena erittäin ansiokkaasta toiminnasta maamme tanssitaiteen hyväksi. Hän on edistänyt tanssitaiteen asemaa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Kulin toimi perustamisvaiheessa vuonna 2004 Pirkanmaan Tanssin Keskuksen koordinaattorina ja myöhemmin toiminnanjohtajana aina vuoteen 2020 saakka. Kulinin aikana Pirkanmaan Tanssin Keskus vakiintui Pirkanmaan alueen merkittävimmäksi vapaan kentän toimijaksi sekä vahvaksi osaksi valtakunnallista tanssin aluekeskusverkostoa.
Kulin edisti määrätietoisesti työnsä kautta tanssialan ammattilaisena toimimisen edellytyksiä, teki tanssitaidetta ja tanssitaiteilijoiden toimintaa tunnetuksi sekä kehitti yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden kesken paikallisesti ja valtakunnallisesti.
“Olen suunnattoman otettu tästä kunniasta ja arvostan tätä valtavasti. On upeaa, että työni tulee nähdyksi ja saa kiitoksen myös tällä tavalla. Ja mikä hienointa, olen saanut olla perustamassa ja rakentamassa Pirkanmaan Tanssin Keskusta ja tanssin aluekeskusverkostoa, ja olen voinut omalla työlläni edistää tanssin vapaan kentän rakenteita. Yksin tätä en ole kuitenkaan tehnyt, joten suuri kiitos PTK ja pirkanmaalaisille tanssitaiteilijoille.”
Piia Kulin
Kiertoliikkeen ohjelma jatkui perjantaina Kårenilla, jossa kuultiin yliopistotutkija Kai Lehikoisen puheenvuoro ”Sanoista tekoihin” ja Veijo Hämäläisen keynote-puheenvuoro ”Verkostoissa ja ekosysteemeissä toimimisen taidot”. Lounaan jälkeen nuoret taiteilijat Iiris Hildén, Jonna Junnila, Tuija Lappalainen ja Riikka Voutilainen ohjasivat tapahtuman loppukeskustelun. Virallisen ohjelman päätyttyä monitaidefestivaali Manifesti jatkui Kulttuuritehdas Manillassa
Seuraava Kiertoliike järjestetään Tampereella 22.-23.5.2025 yhteistyössä Tanssivirtaa-festivaalin kanssa.