Embodiment. The Element of Water.

Pirkanmaan Tanssin Keskus on yhteistyössä Artists at Risk -järjestön kanssa kutsunut tanssitaiteilijan Iryna Tychynan Ukrainasta, Kiovasta työskentelemään Haiharan residenssiin syyskuun aikana. Hankkeessa on mukana myös kaksi paikallista tanssitaiteilijaa Emma Heinonen ja Laura Chambers yhteistyössä Tychynan kanssa. Residenssinsä aikana ryhmä tutkii ihmisluontoa ja yhteyttämme veteen ja sen loputtomiin ominaisuuksiin, jotka meillä on kyky tuntea.

Tychyna, Heinonen ja Chambers pitävät perjantaina 22. syyskuuta Haiharan kartanossa avoimen tilaisuuden, jossa yleisö pääsee seuraamaan liikkuvaa work-in-progress installaatiota. Residenssin aikana ryhmä työstää tanssielokuvaa ja avoimessa tilaisuudessa esitellään konsepteja, jotka nähdään tulevassa elokuvassa. Residenssi toteutuu Opetus -ja kulttuuriministeriön tuella.

Tapahtuma on maksuton.

Taiteilijatapaamisen klo 19.30 saapuvat taiteilijat, ilmoittauduthan: toimisto@pirkanmaantanssinkeskus.fi ja kirjoitat viestiin myös ruokaa koskevat rajoituksesi ja allergiasi.

Aikataulu

18:00 – 18:45 work-in-progress demo

18:45 – 19:15 avoin keskustelutilaisuus

19:30 – 21:00 taiteilijatapaaminen ja tarjoilu (ilmoittautuneille)


IRYNA TYCHYNA tanssija, näyttelijä, ohjaaja, liikkeen tutkija. Iryna Tychyna on ukrainalainen taiteilija, joka työskentelee useiden genren risteyksessä. Iryna on ammattitaitoinen liikkeentutkija, jolla on kokemusta Plastic Drama Theatresta (Kiova) ja tausta klassisesta baletista ja improvisaatiosta. Hän on osallistunut Theater Center “Word and Voice” (Lviv) runonlausuntaan ja tutkinut myös videorunoutta. Hänen kiinnostuksensa antropologiaan ja psykologiaan ovat vaikuttaneet hänen työssään. Hän on suorittanut ohjaajan kurssin draaman ja modernissa teatterissa. Iryna on saanut inspiraationsa ihmisen tutkimisesta ja pyrkii luomaan syvällisiä ja merkityksellisiä taideteoksia lavalla tai visuaalisia alustoja hyödyntäen.


LAURA CHAMBERS on Jyväskylän ja Lontoon kautta Tampereelle asettunut tanssija ja tanssinopettaja. Valmistuttuaan tanssijaksi London Studio Centrestä vuonna 2016 Laura oli mukana useissa luovissa työryhmissä sekä tanssijan, koreografin että organisoijan roolissa, Lontoossa sekä Irlannissa. Näiden kokoonpanojen kohdeyleisöihin kuuluivat esimerkiksi afrokaribialainen diaspora, lapset ja nuoret, sekä Irlannissa myös vähemmistökielen puhujat.

Uransa tanssitaiteilijana Laura aloitti osittain myös vapaaehtoisprojektien parissa luoden paikallisille yhteisöille avoimia tanssielämyksiä niin tanssisalissa, kadulla, kuin kirkossakin, osana monitaiteellista kollektiivia. Julkinen tila, yhteisöllisyys, sekä liikkeen ja kielen suhde ovatkin joitakin Lauran taiteellisista kiinnostuksen kohteista. Viimeisimpänä Laura oli mukana Luova Eurooppa -rahoituksen saaneessa ’rail2dance’ yhteistyöprojektissa, jossa kuuden eurooppalaisen tanssitaiteilijan työryhmä matkasi junalla halki Euroopan tutkien esitysten tekemistä kaupunkitilassa. Tampereella Laura toimii tanssitaiteilijana ja tanssinopettajana sekä viimeistelee Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmaa Tampereen yliopistossa.


EMMA HEINONEN on Tampereelle asettunut tanssitaiteilija, tanssinopettaja ja viestinnän ammattilainen. Hän on valmistunut Savonia-ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi sekä opiskellut myös tutkinnon osana Tukholman Dans och Cirkushögskolanissa. Lisäksi hän on valmistunut medianomiksi Turun ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelmasta.

Heinonen yhdistää taiteellisessa työssään tieteellisen ja journalistisen tiedon liikkeeseen ja tutkii sitä, minkälaisia inhimillisiä asioita liike voi kertoa ja mitä sillä voidaan ilmaista. Heinonen on kiinnostunut käsittelemään taiteessaan yhteiskunnallisia aiheita tuoden ihmisen ja inhimillisyyden niiden keskiöön.