Halinen & Rajaniemi: Body Canvas

“Valkoinen tila kaikuu tyhjyyttään, kun kaksi kehoa kohtaavat sen reunamilla ja tempautuvat alati muuttuvien mahdollisuuksien pyörteisiin. Ajan kuluessa teoksen liikkeet ja värit muodostuvat, sekoittuvat, kerrostuvat ja luovat uutta pintaa edellisten päälle. Kehot värjäytyvät yhdessä odottamattomiin muotoihin, rytmeihin ja tilanteisiin luonnostellen kokemaansa muiden nähtäväksi. Teos jättää jälkeensä jäljet, jotka paljastavat viitteitä yhteisestä menneisyydestä ja ennustavat jaettua tulevaa.“

Body Canvas on Halinen & Rajaniemi työryhmän liikettä ja maalausta yhdistävä tanssiteos, joka saa ensi-iltansa syyskuussa Kalevan korjaamohallissa Tampereella. Teos etsii muodonmuutoksen mahdollisuuksia maalauksen ja liikkeen keinoin. Body Canvas on työryhmän toinen yhteinen kokoillan teos, joka jatkaa tekijöiden poikkitaiteellista työskentelyä liikkeen, visuaalisten esityselementtien ja muodonmuutoksen teeman ympärillä.

Teoksessa tarkastellaan muodonmuutosta elämää eteenpäin vievänä prosessina, joka rakentaa, muokkaa, hajottaa ja hioo mieltä sekä kehoa vuosien saatossa. Muodonmuutoksen luonne ei ole aikaan tai paikkaan sidottua, se saattaa tapahtua yhtäkkiä tai hiljalleen, lähes huomaamatta. Muodonmuutoksen prosessi on harvoin helppo tai kivuton. Se saattaa ilmentyä ihmisen elämässä kitkana, kasvukipuina, yhteentörmäyksinä tai kriiseinä. Elämän kokemusten ja koettelemusten ainutkertaisuus, kauneus, sattumanvaraisuus, merkitys ja merkityksettömyys näyttäytyy elämän kolmanneksen kohdalla eri näkökulmasta kuin aiemmin. Taiteellisen prosessin aikana olemme kohdanneet elämän epävarmuuden ja epämääräisyyden huumorin ja itselle nauramisen keinoin. Muutoksen mukana kulkevat uudet aloitukset sekä lopetukset: niiden vaikeus ja haikeus.

Teos on rakennettu vanhaan Kalevan teollisuushalliin, jossa on aikanaan toiminut Tampereen kaupungin varikko ja polttonesteiden jakeluasema. Nykyisin tontilla toimii Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi, jolla on kiinteistössä muun muassa auto- ja polkupyöräpajat. Halli tullaan purkamaan vuonna 2023, mutta ennen sitä kuva- ja tanssitaiteilijat ottavat sen haltuunsa ja saavat mahdollisuuden luoda uutta taiteellista ilmaisua ja sisältöä sen seinien sisälle ennen hallin muodonmuutoksen viimeistä pysäkkiä. Teos toteutetaan osana Tampereen kaupungin Kulttuurin Välitilat-hanketta, jossa kaupunki luovuttaa tyhjilleen jääneitä tai hylättyjä tilojaan taiteilijoiden työskentely- ja esityskäyttöön.

ESITYKSET

24.9.2022 klo 18 Ensi-ilta (peruttu sairastapauksen vuoksi)
1.10.2022 klo 18
2.10.2022 klo 18
9.10.2022 klo 18

TEKIJÄT

Konsepti: Halinen & Rajaniemi
Koreografia/esiintyjät: Lotta Halinen & Niina Rajaniemi
Lavastus/puvustus/tilasuunnittelu: Työryhmä
Kuvat: Jussi Säilä
Editointi: Jussi Säilä & Niina Rajaniemi
Kesto: 40 min
Ikäsuositus: 10+
Liput: 10 e / käteinen
Lippuvaraukset: liput@bodycanvas.fi
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus ja Tampereen kaupunki

PAIKKA

Kalevan korjaamohalli, Sarvijaakonkatu 28