Kesäresidenssisarja

Pirkanmaan Tanssin Keskuksen esitys- ja harjoitustila Liikelaiturilla käynnistyy kesäkuussa Kesäresidenssisarja, joka tarjoaa mahdollisuuksia kurkistaa taiteilijoiden teosprosesseihin esitysten, demojen, avointen harjoitusten ja keskustelutilaisuuksian muodossa.

Kesä-heinäkuussa Liikelaiturilla työskentelee 7 taiteilijaa tai työryhmää 2–3 viikon residensseissä. Luvassa on muun muassa videokuvauksen työpaja, kohtaamista tutkivia työpajoja sekä elektronista musiikkia ja liikettä yhdistävä osallistava teos.

PTK:N KESÄRESIDENSSITAITEILIJAT 2022:

-Tuulia Soininen ja Emma Heinonen
-Vilja Hynninen ja työryhmä
-Patrik Riipinen
-Taru Kallio ja Emma Huhtala
-MASA kollektiivi, Matti Haaponiemi ja Sanna Saastamoinen
-Vellamo Ikonen
-Wilma Seppälä ja työryhmä

Liikelaituri on syksyllä 2013 käyttöön otettu galleriamainen tila ja pirkanmaalaisen tanssin vapaan kentän sydän. Se sijaitsee keskeisellä paikalla Tampere-talon ja Tampereen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Vuonna 2017 Liikelaiturille myönnettiin tanssitaiteen valtionpalkinto.


OHJELMA:

Pe 10.6. klo 10–13 Tanssin ja liikkeen videokuvaus workshop

Tuulia Soininen ja Emma Heinonen

Tervetuloa mukaan ilmaiseen liikkeen videokuvaamisen työpajaan! Paja on tarkoitettu esittävän taiteen ammattilaisille ja opiskelijoille. Sinulla ei tarvitse olla mitään tietämystä tai osaamista videokuvaamisesta.Aluksi käymme läpi lyhyesti videokuvaamisen perusteita (kameran asetukset, kameran liike, kuvauskalusto). Tämän jälkeen osallistujat luovat pienet liikefraasit, jotka kuvataan. Jos haluat videomateriaalisi talteen, ota mukaan muistitikku!Käytössäsi on kurssin vetäjien puolesta ammattilaiskalustoa. Jos sinulla on oma kamera, jota haluat käyttää, voit ottaa sen toki mukaasi.
Tervetuloa mukaan kuvailemaan!


Ke 15.6. klo 17–19 Kohtaamisen välitila -työpaja

Vilja Hynninen ja työryhmä

Miten kohtaaminen muuttaa meitä? Miten löydän tien omasta liikkeestä kohtaamiseen toisen liikkujan kanssa? Residenssityöskentelymme innoittamana tutkimme työpajassa kohtaamista liikkeen välityksellä. Teemme erilaisia liikkeellisiä harjoituksia ja niitä havainnoiden muodostamme scoreja toteutettavaksi julkisessa ympäristössä.

To 16.6. klo 17–19 Kohtaamisen scoreja kaupungilla

Mikä minussa aukeaa kohtaamiselle? Mistä löydän sen hetken, jossa olen vain juuri tässä? Lähdemme toteuttamaan erilaisia kohtaamisen mahdollistavia tehtäviä eli scoreja, joita kirjoitimme ylös edellisen työpajan pohjalta. Scoret toteutetaan julkisessa tilassa, lähinnä ulkona. Aloitamme Liikelaiturilla lyhyellä yhteisellä lämmittelyllä ja ohjeistuksella. (kesto n. 2 h)

Nämä työpajat ovat jatkumoa toisilleen, mutta niihin voi hyvin osallistua erikseen.


Ke 29.6. klo 14 A Step is followed by a sound (demo)

Patrik Riipinen, Arianna Berton ja Geosmin Yang

Teos on kahden viikon residenssin aikana luotu demo, joka käsittelee jatkuvuutta ja pysähtymättömyyden vaikutusta. Hiljaisuus ja aika luovat merkityksen aiemmin tapahtuneelle. Mahdollisuus kokea, ymmärtää ja reflektoida saavat aikaan kokemuksen, jonka perusteella luomme ajatuksen näkemästämme. Tämä tärkeä elementti on suljettu ulos ja informaation on annettu vallata tila. Kaikki näetty ja koettu muodostavat vyöryvän lumipallon, joka kasvaa kasvamistaan kunnes se on viimein ohi. Mitä tapahtui? Muistinko hengittää?

Teoksessa on kolme esiintyjää: Tampereella vaikuttava Patrik Riipinen, joka toimii sekä teoksen koreografina että esiintyjänä, italialainen Arianna Berton, joka omaa ekspressiivisen lavakarisman ja kypsän lähestymistavan esiintyä sekä lahjakas ja monipuolinen esiintyjä Etelä-Koreasta, Geosmin Yang. Nämä kolme artistia luovat teoksen yhteistyössä Pirkanmaan Tanssin Keskuksen kanssa.

Kesto on 45 min.
Paikka: Liikelaituri


Ke 6.7. klo 17–19 MASA kollektiivin osallistava esitys ja keskustelu

Matti Haaponiemi ja Sanna Saastamoinen

MASA on tanssitaiteilija Matti Haaponiemen ja kuvataiteilija Sanna Saastamoisen muodostama kokeellinen kollektiivi. He ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016 alkaen. Yhteistyönä on syntynyt liike- ja kuvatyöpajoja, esityksiä ja performansseja sekä ääni- ja videotaidetta. Kesäresidenssin aikana MASA työstää elektronista musiikkia, liikettä ja performanssia yhdistelevää osallistavaa teosta.Teoksen demoversio esitetään 6.7. klo 17–19. Demon kesto on noin tunti, jonka jälkeen on aikaa keskustelulle. Esitys on ikärajaton ja maksuton.


Pe 8.7. klo 12–14 Avoin harjoitus

Taru Kallio ja Emma Huhtala

Residenssin aikana pirkanmaalaiset tanssitaiteilijat Taru Kallio ja Emma Huhtala tekevät pohjatyötä tulevaa lastentanssiteosta varten. Avoimessa harjoituksessa työryhmä esittelee yleisölle työskentelyn alkuvaiheessa löytyneitä havaintoja, harjoituksia sekä liikemateriaalia.

Prosessi on tanssitaiteilijoiden ensimmäinen yhteinen projekti. Idea teoksesta syntyi tarpeesta tuottaa moniaistillinen taidekokemus päiväkotien vuorohoitoryhmille, jotka usein jäävät taidekokemuksista paitsi haastavien hoitoaikojen vuoksi. Tanssitaiteilijoina luonnollinen ratkaisu on tuottaa tanssitaideteos, johon yhdistyy myös puhetta. Teoksesta muodostuukin ikään kuin liikkeellisesti kuvitettujen satujen lukuhetki.


Ke 20.7. klo 18–19:30 Garden / työpaja ammattilaisille

Wilma Seppälä, Tone Johannessen, Mariê Mazer, Taika Rautiainen ja Wilma Maunula

Työpajassa osallistujat pääsevät tutustumaan käytännössä erilaisten tehtävien ja keskustelujen kautta Garden-teoksen työryhmän työskentelytapoihin ja praktiikoihin. Ota mukaan vaatteet, joissa on mukava liikkua. Työskentelykielenä toimii englanti, mutta käännämme asiat tarvittaessa suomeksi. Työpajan vetäjinä toimivat tanssitaiteilijat Wilma Seppälä, Tone Johannessen ja Mariê Mazer.

Teoksesta:
Garden on viiden taiteilijan luoma tanssiva poeettinen puutarha. Teos vaikuttuu nautinnon, rytmin ja kehon poliittisuuden teemoista, inspiroituen kirjailija Adrienne Maree Brownin kirjasta “Pleasure Activism: The Politics of Feeling Good” sekä kirjailija Audre Lorden esseestä “Uses of the Erotic”. Teoksessa tanssitaan nautinnon ja pimeyden rajapinnalla, ilon ja surun dialogissa.

Työryhmä: Wilma Seppälä (koreografi), Tone Johannessen, Mariê Mazer, Taika Rautiainen ja Wilma Maunula

To 28.7. klo 19–20 Garden / yleisölle avoin demo

Garden on viiden taiteilijan luoma tanssiva poeettinen puutarha. Teos vaikuttuu nautinnon, rytmin ja kehon poliittisuuden teemoista, inspiroituen kirjailija Adrienne Maree Brownin kirjasta “Pleasure Activism: The Politics of Feeling Good” sekä kirjailija Audre Lorden esseestä “Uses of the Erotic”. Teoksessa tanssitaan nautinnon ja pimeyden rajapinnalla, ilon ja surun dialogissa.

Kolmeviikkoinen residenssi Liikelaiturilla on työryhmän ensimmäinen yhteinen työskentelyperiodi teoksen parissa. Garden-teoksen koreografina ja työryhmän koollekutsujana toimii tamperelainen tanssitaiteilija Wilma Seppälä. Teosprosessi on osa Seppälän puolivuotista Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla työskentelyä.


Ke 27.7. klo 13–15 ja
Pe 29.7. klo 13–15 Kielilaboratorio

Vellamo Ikonen

Residenssijaksoni aikana avaan Liikelaiturin kahdeksi iltapäiväksi laboratoriokäyttöön kielestä ja tekstistä kiinnostuneille. Kielilaboratorio on kuin kirjoitusjamit. Tilanteen fasilitoijana varaudun tuomaan tilaan ehdotukseni iltapäivän kuljetuksesta, esimerkiksi tutustuttamalla osallistujia työskentelytapoihin, joita olen residenssin aikana käyttänyt työskentelyssäni.

Lähtökohtaisesti kielilaboratorio on kuitenkin alusta yhdessä kirjoittamiselle, jakamiselle ja oleskelulle, joten iltapäivien muoto mukailee osallistujien mielenkiintoja ja tarpeita tekstin ja kielen kanssa työskentelyyn. Laboratorioiltapäivien alussa keskustelemme osallistujien toiveista ja tarpeista rakentaen iltapäivän kulun niiden pohjalta.

Tuo mukanasi haluamasi kirjoitusvälineet. Laboratorio voi toimia myös alustana jakaa ja luetuttaa omia tekstejä muilla, halutessasi voit siis tuoda mahdollisia aikaisempia tekstejä mukanasi. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kirjoitustaustaa. Iltapäivät ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, voit
osallistua valintasi mukaan molempiin tai vain toiseen.