Sampola tamperelaisen tanssitaiteen näyttämönä 1977–1981

Näyttely Sampolan kirjastossa (Sammonkatu 2) 3.4.–28.4.2023.

Näyttely kertoo vuosina 1977–1981 Sampolan juhlasalissa esitetyistä Tanssiteatteri Mobitan tanssiesityksistä, joihin koreografiat ovat laatineet mm. Ruth Matso, Taru Arho, Ester Naparstok, Elwa Molin ja Marjo Hämäläinen. Tanssijoina olivat Tanssiteatteri Mobitan tanssijat.

Vuonna 1977 perustettu Tanssiteatteri Mobita oli kiinteä ryhmä, joka tähtäsi ammattimaiseen tanssitoimintaan Tampereella. Sampolan näyttämö oli merkittävä esityspaikka näille historiallisille alkuvuosille. Näyttely sisältää julisteita, valokuvia, ohjelmalehtisiä, lehtileikkeitä ja
esiintymisvaatteita.


Näyttelyn järjestää Kulttuuriyhdistys Reliikki ry, jonka yhtenä tarkoituksena on kerätä, tallentaa ja tuoda esille pirkanmaalaista tanssitaiteen historiaa. Näyttelyn kuratoivat tanssitaiteilijat Marjo Hämäläinen ja Tuula Linnusmäki, jotka työskentelivät Mobitassa koko sen historian ajan vuosina 1977–1997.

Tanssiteatteri Mobita ja Tanssiteatteri Dansco yhdistyivät 1997. Teatteri toimii nykyisin nimellä Tanssiteatteri MD kotinäyttämönään Hämeenkadulla sijaitseva Hällä näyttämö.

(Kuva: kuvaaja Kimmo Torkkeli, Taru Arhon koreografiasta “Unesta Valveille”. Kuvassa vasemmalta Raija-Leena Martikainen, Marjo Hämäläinen, Sonja Salo ja Teija Lappalainen.)