“Tanssiteatteri MOBITA (1977–1997) 45 vuotta perustamisesta” näyttely

Tanssiteatteri MOBITAN (1977–1997) perustamisesta tulee 45 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään valokuva- ja julistenäyttely Tampere-talon Talvipuutarhassa 6.9.2022–25.9.2022.

Vuonna 1977 pieni joukko nuoria tanssijoita lähti rohkeasti toteuttamaan unelmiaan ja etsimään tietä tanssivisioilleen. Syntyi itsenäinen Tanssiryhmä Mobita. Vuosina 1977–1997 luotiin tamperelaisen tanssiteatterin peruskivet, olennainen osa tamperelaisen ja pirkanmaalaisen tanssiteatterin historiaa. Vuonna 2022 ryhmän perustamisesta tulee 45 vuotta.

Tanssiteatteri Mobita pääsi valtionavun piiriin vuonna 1983 ja sai Tampereen kaupungilta oman Tanssi-Frenckellin teatteritilan vuonna 1986. Vuonna 1997 Mobita ja Dansco yhdistyivät ja toiminta jatkui Mobitana/Danscona, nykyisin Tanssiteatteri MD. Näyttely on näkymä pirkanmaalaisen 20-vuotisen tanssiteatteritoiminnan historiaan. Se ilmentää vuosikymmenten ajan kuvaa ja tuo esille koreografeja, säveltäjiä, muusikoita, valo- ja pukusuunnittelijoita. Tanssiteatteri tuotti noina vuosina yli 60 teosta. Koreografeja ovat olleet Suomen eturivin koreografit Ruth Matso, Taru Arho, Soile Lahdenperä. Leena Gustavson, Ulla Koivisto ja myös mobitalaiset itse. Musiikkia ovat olleet luomassa Usko Meriläinen, Jukka Gustavson, Ippe Kätkä, Jussi Tuurna ja Heikki J. Heinonen. Valoja ovat olleet loihtimassa mm Rike Jokela, Erkki Honkakoski ja Kai Salomaa.

Käsikirjoitus: Marjo Hämäläinen ja Tuula Linnusmäki
Näyttelyarkkitehti: Taina Väisänen
Graafikko: Kaarina Marttila
Tuotanto: Kulttuuriyhdistys Reliikki ry, Marjo Hämäläinen ja Tuula Linnusmäki

Näyttely järjestetään yhteistyössä Tampere-talon kanssa.
Näyttelyä tukevat entisten mobitalaisten lisäksi Taiteen edistämiskeskus/Pirkanmaa, Pirkanmaan Tanssin Keskus ry ja Tanssiteatteri MD.

Näyttely on avoinna Tampere-talon aukioloaikoina.

Yhteystiedot:
Marjo Hämäläinen hamalainen.marjo(at)gmail.com
Tuula Linnusmäki tuula.linnusmaki(at)gmail.com


Tanssin Pienviljelijä, Marjo Hämäläinen on pitkänlinjan tanssin moniammattilainen: tanssitaiteilija, tanssija, koreografi, tanssinopettaja, kouluttaja ja yhteisötanssitaiteilija. Vuonna 1977 Hämäläinen oli perustamassa Tanssiteatteri Mobitaa, jossa hän tanssi ja teki koreografioita vuoteen 1997 asti. Mobitan jälkeen hän on työskennellyt koreografina puheteattereissa  ja tanssijana erilaisissa vapaan kentän tuotannoissa. Hämäläinen on toiminut yhteisötanssipioneerina ja kehittäjänä 2000-luvun alusta lähtien. Hän on toteuttanut erilaisia projekteja erilaisissa ympäristöissä ja yhteisöissä. Hänelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2017.

Tuula Linnusmäki on toiminut koreografina, tanssijana, opettajana ja kulttuuripoliittisena vaikuttajana yli 45 vuotta. Linnusmäki on yksi Tanssiteatteri Mobitan perustajajäsenistä ja hän työskenteli Mobitassa tanssijana ja koreografina yli 50:ssä kokoillan teoksessa vuosina 1977–1999. Mobitan lisäksi Linnusmäki on työskennellyt teattereissa ja useissa vapaan kentän ryhmissä sekä yhteisöllisissä teoksissa, joista kaksi on olleet erittäin merkittäviä; Tampereen 220 juhlavuoden pääteos, Pumpulitehtaan tytöt, teos sadalle ompelijalle ja ompelukoneelle, jossa Linnusmäki toimi koreografina ja pääsuunnittelijana yhdessä Minna Saaren kanssa. Teos palkittiin vuoden tamperelaisena kulttuuritekona. Toinen Linnusmäen ja Saaren merkittävä työ, jossa he toimivat pääkoreografeina, oli vuonna 2019 ensi-iltansa saanut TUL 100 v pääjuhla, Joukkojen juhla Helsingin jäähallissa. Teoksessa oli yli 1800 esiintyjää. Taiteellisen työn lisäksi Linnusmäki on toiminut useiden taide- ja kulttuuriorganisaatioiden luottamustehtävissä. Linnusmäelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2020.

Kuva teoksesta “Seuraavaan päivään” (1988)
Koreografia: Marjo Hämäläinen
Musiikki: Heikki J. Heinonen
Tanssijat: Marjo Hämäläinen ja Tuula Linnusmäki