Työryhmä vasemmalta oikealle: Tapani Rinne, Wilhelmina Ojanen, Lotta Hurnanen, Mirei Kato, Jaakko Sirainen ja Kardo Shiwan 

TIERRA/CURA on monivuotinen projekti, joka tutkii kehon suhdetta maaperään ja huolenpitoon. Artikkelissa teoksen koollekutsuja ja koreografi-esiintyjä Wilhelmina Ojanen avaa projektin taustaa, ja sitä, miten huolenpidon teema kulkee mukana työskentelyn eri vaiheissa.

Kertoisitko teoksen taustasta? Mistä kaikki sai alkunsa? 

TIERRA/CURA-projektin työstäminen kumpusi kaipauksesta olla yhteydessä maaperiin, joissa olen kasvanut – Santiagossa, Chilessä, ja Tampereella, Suomessa. Asuin lapsuuteni ensimmäiset seitsemän vuotta Santiagossa, mutta ennen vuotta 2023 en ollut käynyt siellä kahteenkymmeneen vuoteen. TIERRA tarkoittaa maata tai maaperää espanjan kielellä. Englanninkielinen sana care juontaa latinan sanasta CURA, joka tarkoittaa “hoivaa, huolta, vaivaa” ja verbinä “parantaa” tai “välittää, huomioida”. Espanjan kielen verbi curar taas tarkoittaa “parantaa, hoitaa”. 

Monivuotisen TIERRA/CURA-projektin tavoitteena on ymmärtää erilaisia suhteita maaperään ja sen huolenpitoon sekä tuoda niitä esiin tanssin ja taiteen kautta. Projekti on saanut inspiraationsa Maria Puig de la Bellacasan kirjasta Matters of Care: Speculative Ethics in More-than-human Worlds. Kirjassa maaperä toimii sekä keskeisenä metaforana että konkreettisena esimerkkinä, joka havainnollistaa huolenpidon ja ekologisen vastuun yhteenkietoutumista. Puig de la Bellacasa korostaa, että huolenpito on avain kestävien ja vastuullisten suhteiden luomiseen maailmassa, jossa ihmiset ja ei-inhimilliset toimijat ovat erottamattomasti kytköksissä toisiinsa. 

Minkälaisia vaiheita teoksen työstämisessä on ollut? 

Teoksen taiteellinen työskentely alkoi Chilessä syksyllä 2023 ja jatkui Tampereella vuonna 2024. 

Projektin ensimmäinen vaihe toteutui La Wayaka Current -residenssissä Atacaman aavikolla marraskuussa 2023. Siellä Wilhelmina Ojanen ja Kardo Shiwan tutkivat liikkeellisin työskentelyn kautta tapoja olla suhteessa aavikon kuivaan ja karuun maaperään sekä sen monimutkaiseen kaivostoiminnan ja kolonisaation historiaan. 

Toinen vaihe oli Santiagossa, Centro Manna vuorella sijaitsevassa residenssissä joulukuussa 2023. 

Kolmas vaihe tapahtui tammikuussa 2024 Pirkanmaan Tanssin Keskuksen residenssissä, jossa Wilhelmina Ojanen ja Kardo Shiwan kokosivat Chilen matkan video- ja liikemateriaaleja. 

Neljäs työskentelyvaihe toteutui maalis-toukokuussa 2024 Lielahden kartanolla, missä työstimme TIERRA/CURA vol. I -tanssi-installaatiota. Työryhmään kuuluivat koreografi-esiintyjä Wilhelmina Ojanen, dramaturgi-esiintyjä Kardo Shiwan, muusikko Tapani Rinne, puku- ja tilasuunnittelija Mirei Kato sekä tilasuunnittelija-kuvataiteilija Lotta Hurnanen. 

Tanssi-installaatio TIERRA/CURA vol. I esitettiin Onkiniemi Ateljeessa 14.–26.5.2024. Teoksessa Wilhelmina Ojanen ja Kardo Shiwan esiintyivät tilassa kolmen tunnin ajan näyttelyn aukioloaikojen sisällä, ja yleisö sai vapaasti tulla ja mennä tilassa. 

Projektin viides vaihe rakentuu loka-joulukuussa 2024 kahden viikon ajan Pirkanmaan Tanssin Keskuksen Liikelaiturin residenssissä. Tähän työskentelyvaiheeseen osallistuu koko työryhmä: koreografi-esiintyjä Wilhelmina Ojanen, dramaturgi-esiintyjä Kardo Shiwan, muusikko Tapani Rinne, puku- ja tilasuunnittelija Mirei Kato, tilasuunnittelija-kuvataiteilija Lotta Hurnanen sekä valosuunnittelija Jaakko Sirainen. Työryhmä rakentaa yhdessä teoksen maailman. Viides vaihe päättyy TIERRA/CURA vol. II -tanssiteoksen esityksiin 7.–14.12.2024. 

Nyt nähtävä esitys on TIERRA/CURA vol. II. Kertoisitko sen suhteesta projektin ensimmäiseen osaan, vol. I

TIERRA/CURA-projektissa jokainen osa rakentuu edellisen pohjalle. Osien muodot voivat muuttua, mutta tavoitteena on jatkaa pitkäkestoista työskentelyä yhden teeman äärellä. Vol. I -tanssi-installaatiossa työskentelimme erilaisten liikkeellisten tehtävien kanssa kestollisen performanssin muodossa. Vol. II on noin tunnin mittainen esitys, johon osa näistä tehtävistä on päätynyt tiiviimmässä muodossa. Lisäksi projektin materiaaleja on kierrätetty osasta toiseen: monet materiaalit, kuten savi, ovat uudelleen käytössä joulukuun vol. II -esityksessä. 

Teos käsittelee kehon suhdetta maaperään ja huolenpitoon. Miten tämä suhde tulee esiin esityksessä, ja mitä haluatte tällä teemalla välittää katsojille? 

Maaperä tarjoaa perustan elämän ylläpitämiselle, ja maaperän hoiva on samalla myös itsemme, tulevien sukupolvien ja muiden eliöiden hoivaamista. Projektin aikana olemme tutkineet erilaisia maaperän prosesseja, kuten aineen kerääntymistä ja siirtymistä, hajoamista, tiivistymistä, irtoamista ja rapautumista. 

Huolenpidon teema on ollut keskeinen osa teoksen prosessia niin työryhmän työskentelyssä kuin yhteistyössä erilaisten materiaalien kanssa. 

Teos muistuttaa, että olemme osa maailmaa, joka on täynnä monimutkaisia ja toisiinsa kietoutuneita suhteita. Ekososiaalisten kriisien aikana haluamme esityksellä luoda hetken, jossa voimme kokoontua yhteen huolenpidon äärelle. 

TIERRA/CURA on monivuotinen projekti. Millaisia suunnitelmia ja toiveita teillä on projektin tulevaisuuden suhteen?

TIERRA/CURA-projektin seuraava osa on tanssielokuva, joka toteutuu vuonna 2025. 

Toiveenamme on, että projektin taiteellinen työskentely voi jatkua erilaisissa ympäristöissä. Pyrimme luomaan suhteita erilaisiin paikkoihin kuunnellen, millaista huolenpidollista suhtautumista nämä paikat ehdottavat. Tällä hetkellä suunnittelemme työryhmän kanssa tulevia residenssijaksoja. Aika näyttää, miten TIERRA/CURA-projekti kehittyy ja kasvaa. 


TIERRA/CURA vol. II esitykset Liikelaiturilla

7.12.2024 klo 19 
8.12.20024 klo 15 
10.12.2024 klo 19 
11.12.2024 klo 19 
12.12.2024 klo 19 
13.12.2024 klo 19 
14.12.2024 klo 19 

Kesto noin 60 min 

Lisätietoa ja liput

Kuva: Liisa Mäkinen