HOMEWEAVESRituals of the Future

Homeweaves on tanssiteatteriteos, jossa kupariketjut kilisevät, rituaalit yltyvät tanssiksi ja tekoäly luo tulevaisuutta.

Rajaniemi Collectiven futuristinen uuden sukupolven tanssiteatteriteos Homeweaves – Rituals of the Future kyseenalaistaa nykyajan ihmisen toimintamalleja kommunikoinnissa, rutiineissa, aistimisessa ja olemisen tavoissa.

Tanssiteatteriteoksessa liikutaan aikakaudelta toiselle kuljettaen katsoja kuuman aavikon läpi mielen ruostuneisiin olohuoneisiin. Olennot vapauttavat kehot ja objektit ääriviivoistaan kapinallisiksi tapahtumiksi. Teos on inspiroitunut objektityöskentelyn kautta kupariketjuista ja puhallettavista tuoleista sekä kehon ja äänen manipulaatiosta, muodonmuutoksesta, nykytanssista, improvisaatiosta ja mimiikasta.

Homeweaves havoinnoi tekoälyn mahdollisuuksia taiteen tekemisessä. Teoksen tekstimateriaali on luotu Chat GPT:n kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta. Teos ottaa kantaan vallalla oleviin keskusteluihin tekoälystä, tulevaisuuden kuvasta sekä taiteen merkityksellisyydestä.

Teos ammentaa itseensä futuristisesta kuvastosta, koneistumisesta ja tekoälystä kohti maailmanlopun dystopiaa vuonna 2224. Tulevaisuudesta syntyy uusi aikakausi muuntautuvan kupariketjullisiin raameihin ulottuvan ja aistivan elollisen ei-ihmisen lävitse. Uusi yhteisö muodostaa oman kiertokulkunsa, rutiininsa ja rituaalinsa niin arkisten kuin juhlallistenkin kilistelyiden saattelemana. 

Uuden sukupolven tanssiteatteri merkitsee minulle tanssiteatterigenren uudistamista 2000-luvulla. Esittävän taiteen näkökulmasta haluan luoda uusia esittämisen tapoja ja keinoja erilaisten taidemuotojen välille limittäen ne yhdeksi kantaaottavaksi kokonaisuudeksi. Käytän metodeita tanssin, näyttelijäntaiteen ja performanssin välimaastoista ammentaen omasta sukupolvikokemuksesta teemoja tähän hetkeen. 

Uudistusta ajaa feministisin ottein rohkeus, uskaliaisuus ja kapina. 

– Niina Rajaniemi

Työryhmä

Konsepti: Rajaniemi Collective

Koreografia & ohjaus: Niina Rajaniemi

Esiintyjät: Patrik Riipinen, Iisa Saarenpää & Niina Rajaniemi

Äänisuunnittelu: Uni Karinko

Liikemateriaali: Työryhmä

Tekstit: Chat GPT & Niina Rajaniemi

Valosuunnittelu: Niina Rajaniemi & Carlos Portilla Lopez

Esitysteknikko: Carlos Portilla Lopez

Kuvat: Jussi Säilä

Editointi: Jussi Säilä & Niina Rajaniemi

Tuotanto: Pirkanmaan Tanssin Keskus ja Rajaniemi Collective

Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan Tanssin Keskus

Esitykset

27.4. klo 19

28.4. klo 15

29.4. klo 19

Kesto: noin 1h

Teatterimonttu: Kalevantie 4, D-siipi, Tampere

Tila on osittain esteetön, katsomoon kuljetaan portaita pitkin tai hissillä. Pyörätuolipaikat sijaitsevat ensimmäisessä rivissä. Täältä löydät kuvia esitystilasta: https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/naty-teatterityon-tutkinto-ohjelman-infrastruktuuri#switcher-trigger-kuvia-tilasta

Liput

25 e / peruslippu
15 e / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät
10 e / esittävien taiteiden ammattilaiset

(Lippuihin lisätään 2,50 e käsittelymaksu.)

Pyörätuolilippu + saattaja 15 e (+käsittelymaksu). Esityksiin on ostettavissa 2 kpl pyörätuolilippuja, ostathan lippusi etukäteen.

Jokaiseen näytökseen tarjotaan 3 kpl maksamitähaluat -lippuja. Lippu täytyy varata etukäteen lähettämällä viestiä osoitteeseen toimisto(at)pirkanmaantanssinkeskus.fi 25.4. mennessä. (Maksamitähaluat -lippuja koskevia viestejä ei pystytä käsittelemään viikonloppuisin eikä lippuja tarjota ovelta.)

Lisätiedot

Rajaniemi Collective: https://rajaniemicollective.fi/

Työryhmä

Niina Rajaniemi | koreografi & esiintyjä

Olen Etelä-Savosta lähtöisin, Tampereella työskentelevä nuoren polven esittävän taiteen ammattilainen. Toimin monipuolisesti esiintyjänä (tanssi, laulu ja näyttelijäntyö), koreografina ja tanssinopettajana tanssi- ja esitystaiteen aloilla. Aloitettuani freelancer-kentällä 2015 olen työskennellyt laajasti erilaisissa produktioissa esiintyjänä, tanssijana, näyttelijänä, laulajana, koreografina ja tanssinopettajana. Esiintyjänä työhistoriaani mahtuu lukuisia ammattiproduktioita eri ohjaajien- ja koreografien teoksissa. Koreografina olen toiminut useissa työryhmissä, teatteri- ja musikaaliproduktioissa sekä opettanut esittävän taiteen ammatillisissa ja yksityisissä oppilaitoksissa.

Perustin vuonna 2017 tanssiteatterikollektiivin Rajaniemi Collectiven, jossa olen toiminut päämäärätietoisesti esiintyjän, koreografin ja ohjaajan positioissa. 

Iisa Saarenpää | esiintyjä

Olen valmistunut Tampereen konservatoriosta tanssijaksi vuonna 2020 ja toimin tällä hetkellä tanssin vapaalla kentällä Tampereella. Olen ollut nykytanssiteoksissa tanssijana sekä tanssinopettajana Tamperelaisissa tanssikouluissa.

Patrik Riipinen | esiintyjä

Olen kahden oppilaitoksen käynyt ammattitanssija vahvalla lavakokemuksella sekä liikeharjoittelulla. Minulta löytyy 20 vuoden tanssitausta ja 10 vuoden opetustausta sekä Suomesta että muualta Euroopasta. Esiintymistaustaa löytyy yli 15 eri koreografin teoksista ympäri maailmaa sekä omia teoksiani on esitetty Suomessa, Itävallassa ja Belgiassa.

Työskentelen tällä hetkellä päätoimisesti freelancer taiteilijana ja sivutoimisesti taiteellisena johtajana uudessa Duckstep Company nimisessä yhteisössä.

Keskeisessä osassa työskentelyssäni on kehomieliyhteyden ymmärryksen jatkuva kehittäminen osana oman tanssijuuden, liikkumisen ja esiintymisen eteenpäin viemistä. Persoonallisuus, fyysisyys, ymmärrys ja antautuminen johtavat tekemistäni keholähtöisessä ajattelu- ja työskentelytavassa taidokkaammaksi tanssitaiteilijaksi.