RAKKAUS JA KOMMUNIKAATIO – A Couple of Humans & The Days

Alkaako kaikki kahden ihmisen välisestä kommunikaatiosta? Kuka ihminen on yksin ja minkälainen yhdessä toisen kanssa? 

Pirkanmaan Tanssin Keskuksen kahden tanssiteoksen ilta “Rakkaus ja kommunikaatio – A Couple of Humans ja The Days” esittää kaksi duettoteosta, jotka pureutuvat kahden ihmisen väliseen yhteyteen.  

Teosten tekijöitä yhdistää halu tutkia kohtaamista, kommunikaatiota sekä sen aiheuttamia ristiriitoja. Yhteyden kokemusta tarkastellaan kahden ihmisen, miehen ja naisen välillä. Parisuhteen viitekehyksen kautta teokset kurkistavat yleismaalliseen ja humaaniin kokemukseen sekä haluun tulla ymmärretyksi. 

ESITYKSET

Lauantaina 8.10. klo 19
Sunnuntaina 9.10. klo 16

PAIKKA

Tampereen yliopiston Teatterimonttu, Kalevantie 4, D-osa

KESTO

Noin 2 h

LIPUT

35 e
27 e / eläkeläiset
20 e / opiskelijat, ammattilaiset ja työttömät

Tilaa liput: toimisto@pirkanmaantanssinkeskus.fi
Tarkemmat tiedot maksusta saat sähköpostitse varauksen yhteydessä.


A Couple of Humans

A Couple of Humans on fyysistä ja visuaalista teatteria yhdistelevä esitys, joka pohtii ihmisyyttä kohtaamisen, kommunikaation ja vuorovaikutuksen näkökulmista.

On tärkeää, että kiinnitetään ensiksi huomio tärkeimpiin asioihin, ja muiden ihmisten tekemiset ovat usein asioista kaikkein tärkeimpiä. Ihmisten väliset suhteet määrittävät ruohonjuuritasolta lähtien yhteiskunnan muotoa ja rakennetta. Toisaalta havaitseminen ja tunnistaminen ovat epävarmoja; ihmiset saattavat olla parhaimpia ystäviämme tai pahimpia vihollisiamme. Ihmiset ovat oletusarvoisesti syyllisiä kaikkeen.

Kuka siis minä olen? Keitä me olemme yhdessä?

Riikka Puumalaisen uusi koreografia on duetto A Couple of Humans. Sen teemoja ovat ihmisenä oleminen ja toisen ihmisen kohtaaminen. Teoksen lähtölaukaus oli koreografin mukaan ensimmäinen koronakevät 2020, kun ihmiskontaktit vähenivät lähes olemattomiin. Puumalainen alkoi pohtia, miten ihmisten välinen sosiaalinen kanssakäyminen toimii digitaaliseksi muuttuneessa ympäristössä, ja miten tämä kontaktien vähyys heijastuu parisuhteisiin tai ihmisiin, jotka elävät ilman parisuhdetta. Näistä pohdinnoista syntyi idea teoksesta, johon koreografi oli valmis laittamaan likoon myös oman parisuhteensa kutsumalla työpariksi puolisonsa, äänisuunnittelija-esiintyjä Antti Puumalaisen.

Teos ei ole Puumalaisten parisuhdekuvaus vaan keskiössä on yleismaailmallinen ihmisenä oleminen ja toisen kohtaaminen humaanisti ja lempeästi.
Teoksen muuta työryhmää ovat visuaalisuudesta vastaavat pukusuunnittelija Mirkka Nyrhinen ja valo- ja videosuunnittelija Tiiti Hynninen.

Konsepti ja esiintyjät: Riikka ja Antti Puumalainen
Koreografia: Riikka Puumalainen
Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen
Video- ja valosuunnittelu: Tiiti Hynninen
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen

Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi, JoJo – Oulun Tanssin Keskus, työryhmä
Yhteistyössä: Pirkanmaan Tanssin Keskus
Teoksen toteuttamista ovat tukeneet Taike Pirkanmaa sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Kuva: Petra Tiihonen

TYÖRYHMÄ

  • Riikka Puumalainen on kiinnostunut nostamaan esiin teoksissaan erilaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ihmisyyttä. Hän toimii laaja-alaisesti esittävän taiteen kentällä pohjaten pitkään kokemukseensa tanssitaiteen parissa. Puumalaisen teoksia voi nähdä myös näyttämöiden ulkopuolella julkisissa tiloissa. Taiteellisen työskentelyn ohessa hän toimii tällä hetkellä vs. taiteellisena ja tuotannollisena johtajana Tanssiteatteri Tsuumissa.
  • Antti Puumalainen on freelance-äänisuunnittelija. Valmistuttuaan teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2006 Puumalainen on työskennellyt monipuolisesti esittävän taiteen kentällä äänisuunnittelijana draamatuotannoissa ja musikaaleissa sekä nykytanssi-, performanssi- ja installaatiotaiteen tuotannoissa.
  • Mirkka Nyrhinen on monialainen suunnittelija ja työryhmätekijä. Hän tekee pukusuunnittelujen lisäksi kokonaisvisulisointeja, osallistuu teosten sisällön tuottamiseen ja haastaa itseään uusiin työtapoihin ja -rooleihin aina näyttämölle asti. Hänen työnsä on aina teoksen näköinen, sillä suunnittelu kumpuaa sisällöstä. Hän on tarkkuudeltaan viimeistellyn visuaalisuuden tekijä ja hänellä on kyky muotoilemalla tehdä lumoavia asukokonaisuuksia ja yksityiskohtia pukuihin. Nyrhisen työtä ohjaa ekologinen ajattelu, jonka keskiössä on taiteellisen kunnianhimon ja luonnon kunnioittamisen yhdistäminen.
  • Tiiti Hynninen on kokenut valo- ja videosuunnittelija, joka on työskennellyt esittävän taiteen lisäksi artkkitehtuurivalaistuksen ja valotaiteen parissa. Hänelle on ominaista työryhmä- ja sisältölähtöinen työskentelymetodi, jossa hän luottaa vahvaan visuaalisuuteen ja ilmaisuvälineen abstraktiin voimaan.

Esitykset muualla:

Ti 29.3.2022 klo 19 Helsinki, Aleksanterin teatteri
Ke 27.4.2022 klo 19 Helsinki, Aleksanterin teatteri

19.–22.10. to–la klo 19 ja su klo 16 Oulu, Kulttuurikeskus Valve

Esityksestä kirjoitettua: https://www.kaleva.fi/lempea-katse-itseen-ja-toiseen-ihmiseen-koronan-ja/4328786

Kuuntele PTK Podcast, jossa vieraana Riikka ja Antti Puumalainen. Kuuntele tästä.


The Days

Tanssitaiteilijat Maria Nurmela ja Ville Oinonen alkoivat suunnitella maaliskuussa 2016 yhteistä projektia. He inspiroituivat englantilaisen koreografi Theo Clinkardin nykytanssiteoksista ja hänen tavastaan työskennellä tanssitaiteilijoiden kanssa. Myös Clinkardin kokemus tanssijavetoisen Probe-tanssiryhmän johtamisesta teki hänestä erityisen sopivan koreografin yhteiseen projektiin. Nurmela ja Oinonen kutsuivat Clinkardin luomaan heille teoksen, jossa esiintyä yhdessä. Siitä alkoi yhteinen matka, jonka tuloksena syntyi projekti ja teos The Days. The Days-teoksen konseptista vastaa Theo Clinkard, mutta Maria Nurmela ja Ville Oinonen koreografioivat improvisaatiopraktiikalle perustuvan esityksen aina jokaiseen esitykseen uudestaan. 

Duetossa yksi ainoa liikkeellinen tehtävä kantaa koko teoksen läpi luoden jatkuvasti muuntuvan fyysisen, henkisen ja metaforisen maiseman. Teos johdattelee katsojan tunnistamaan monisyisiä yhdessäolon muotoja monimutkaisine tunteineen, koomisine kommunikaatiokatkoksineen ja muuntuvine neuvotteluineen. Mahdottomalta vaikuttava kehä absurdeja ja vilpittömiä kohtaamisia kehittyy esitykseksi, jonka teemoja ovat huolehtiminen, sinnikkyys ja yhteyden luomisen tarve.  

Teos sai ensi-iltansa joulukuussa 2018 Porissa Tanssikuu-festivaalilla ja on siitä lähtien kiertänyt Suomessa kansainvälisillä festivaaleilla muun muassa Euroopassa, Iso-Britanniassa sekä Venäjällä menestyksekkäästi. Kesäkuussa 2022 The Days Project kiersi Kanadan British Columbiaa osana pohjoismaisten kulttuuriministeriöiden vuonna 2022 järjestettävää Nordic Bridges -ohjelmaa. The Days Project oli ainoa suomalainen tanssitaiteen projekti, joka valittiin tähän arvostettuun ohjelmaan. Vuoden kestävä Nordic Bridges on pohjoismaisen ja kanadalaisen yhteistyön kunnianhimoisimpiin kuuluva kansainvälinen kulttuuripanostus, joka pyrkii saattamaan yhteen pohjoismaisia taiteilijoita, ajattelijoita ja innovaattoreita sekä ohjelmistokumppaneita ja ammattilaisia eri puolilta Kanadaa.  

Koreografia ja pukusuunnittelu: Theo Clinkard 
Co-koreografia ja esitys, sekä projektin suunnittelu ja johtaminen: Ville Oinonen ja Maria Nurmela 
Sävellys/äänisuunnittelu: James Keane 
Valosuunnittelu: Kalle Ropponen 
Dramaturgia: Leah Marojević 
Tuotanto: Maria Nurmela, Ville Oinonen 
Valokuvat: Olivia Hansson, Karoliina Korvuo, Akseli Kaukoranta 
Traileri: Olivia Hansson 
Ensi-ilta: 10.12.2018 Porin teatteri, Tanssikuu-festivaali 

The Days -teoksesta sanottua:

“ORIGINAALINEN, upea, liikuttava. Todella ravitseva kokemus, vuosien etäilyn jälkeen!” – yleisöpalaute, Vancouver 2022 

“Teos oli hieno.  Me molemmat pidimme teoksesta todella paljon, ja teos kosketti meitä niin suunnattomasti. Tanssijat olivat maailmanluokkaa. Niin monia elementtejä. Musiikki oli niin voimakasta. Loppu teidän molempien kanssa oli ihana ja te teitte ihanasti!!! “  – yleisöpalaute, Vancouver 2022 

“The Days tarjoaa elämänkaarenmittaisen rinnakkaiselon kauniilla nousujohteisella lopulla.”, – Satakunnan Kansa, Mikko Elo, ensi-ilta Porin tanssikuun festivaalilla 11.12.2018 

 “27. Winterthurin tanssifestivaalin kohokohta tähän mennessä (23. marraskuuta asti) on The Days, Theo Clinkardin”.  – Thierry Frochaux, PS Magazine, The Days in Tanzfestival Winterthur, 14.11.2019 

“On poikkeuksellista, että freelancer-voimin ja valmiiden tuotantotalojen ulkopuolella luotu hanke jatkaa Porissa 2018 toteutuneen ensi-iltansa jälkeen elämäänsä näinkin kauan ja kansainvälisesti sekä tavoittaa yleisöjä näin laajasti ympäri maailmaa. The Days käsittelee yleismaailmallisia teemoja, jotka ovat tunnistettavia ja koskettavia riippumatta kulttuuritaustasta. Teos on helposti lähestyttävä ja puhuttelee monia erilaisia yleisöjä ja katsojia riippumatta siitä, onko heillä aiempaa kokemusta nykytanssista. Myös työpajatoiminta etenkin paikallisille senioreille on arvokasta kulttuurityötä näinä poikkeuksellisina aikoina.”  The Days -työryhmä, 2022 

 The Days mediassa:  

-11.12.2018 Satakunnan kansa 
https://www.satakunnankansa.fi/a/201351223  
-31.8.2018 Turun Sanomat 
https://www.ts.fi/kulttuuri/nayttamotaide/4069739/Kansainvalisen+tyoryhman+moniluentaisen+nykytanssiteoksen+ytimessa+on+improvisaatio  
-21.12.2017 Aamulehti 
https://www.aamulehti.fi/a/200614952  
https://www.fininst.uk/events/tanssitaiteilijat-ville-oinonen-ja-maria-nurmela-tata-teosta-voisi-esittaa-vaikka-lopun-ikaansa/  
https://www.createastir.ca/articles/the-days-bc-movement-arts-dance-centre  
https://www.fininst.uk/events/tanssitaiteilijat-ville-oinonen-ja-maria-nurmela-tata-teosta-voisi-esittaa-vaikka-lopun-ikaansa/