TUTKA

TUTKA on Pirkanmaan Tanssin Keskuksen uusi konsepti tanssitaiteilijoille. Kevään 2023 TUTKAan valittiin kolme taiteilijaa, jotka työskentelevät oman taiteellis-tutkimuksellisen projektinsa parissa yhden kuukauden ajan. Työskentelyyn kuuluu kollektiivista työskentelyä ja jakamista tanssitaiteilijoiden kesken.

Tule kurkistamaan TUTKAlaisten taiteellisen prosessin eri vaiheisiin perjantaina 24.2. klo 18 alkaen! Luvassa maistiaisia kollaasin, demon ja ensi-illan muodossa. Illan fasilitoi tanssitaiteilija Tuulia Soininen.

Valitut tanssitaiteilijat keväällä 2023 ovat Elma Hytönen, Tuuti Touhunen ja Mia Tiihonen.

AJANKOHTA

Perjantai 24.2. klo 18
Ovet avautuvat 30 minuuttia aikaisemmin.

PAIKKA

Liikelaituri, Yliopistonkatu 58 D, Tampere

KESTO

noin 2 tuntia

Tapahtuma on maksuton.

Tuuti Touhunen – RÖNSY

kollaasi

Touhunen esittelee kollaasinomaisesti taiteellista työskentelyään RÖNSY teoskokonaisuuden parissa. Touhunen tutkii esityksen tekemisen mahdollisuuksia rönsyävänä, moneen suuntaan kurottuvana, kestävänä taiteen tekemisenä.

Työskentelyn yhtenä elementtinä hyödynnetään tekijän keväällä 2021 ilmestynyttä runokokoelmaa Virtaava Suolakala, jonka tekstit käsittelevät luontoyhteyttä ja matkaamista. Monitaiteellisen praktiikan myötä näkyville raottuu RÖNSY tai rönsyjä. Rönsy voi kestää välähdyksenomaisesta hetkestä useampaan päivään tapahtuvana jatkumona. Sen voi löytää kenties kadun kulmasta, yksityisestä tilasta tai puhelimen toisesta päästä.

Lue lisää Tuuti Touhusesta täältä.

Mia Tiihonen – Leftovers

demo

Paikkasidonnainen tutkimusmatka tilaan, tilallisuuteen ja liikkeeseen liikkumattomuuden ympärillä̈. Teos yhdistelee installaatiota ja videotaidetta, ollen myöskin eräänlainen kehollinen ja kuvakerronnallinen manifesti tekijälleen. Tavoitteena on tutkia ja tarkastella liikkeen ja liikkumattomuuden vaikutusta ja merkitystä̈ esiintyjän keholliseen läsnäoloon erilaisissa ympäristöissä̈ ja tiloissa. Teoskokonaisuutta kuvastavat sattumanvaraisuus, mielikuvien käyttö sekä ulkopuolisuuden kokemukset.

Työskentely teoksen parissa on alkusysäys uudelle ja tarkoituksena on luoda raamit ja puitteet teoksen myöhempää työstämistä varten vuodelle 2023–2024.

Lue lisää Mia Tiihosesta täältä.

CAPACITY by Elma Hytönen

ensi-ilta

”Vain minä ja kapasiteettini, yksinkertaisen paljaana. Taituruus, kulutettava atleettisuus, kestävä, jopa teollinen.” – Elma Hytönen

CAPACITY (työnimi) on soolotanssiteos kapasiteetistä. Kapasiteetti terminä tarkoittaa suurinta mahdollista kykyä tuottaa tietyssä ajassa. Teos tutkii liikkeen ja kehon maksimaalisuutta sekä suorituksen optimaalista rakennetta. Miten kehon saa vaikuttamaan tuottavalta? Mikä on liikkeen todellinen kapasiteetti? Laajuus, voimankäyttö, sidosteisuus sekä atleettisuus ovat teoksen liikkeellisiä inspiraation kohteita.

Kapasiteetin liikkeellinen tutkimus teoksessa voidaan tulkita myös monikerroksellisesti. Teoksen teeman vertauksellisuus pyrkii toimimaan haasteena ajatusmalleille tuottavuuden ympärillä pyörivästä yhteiskunnasta sekä olemaan eräänlainen visuaalinen protesti kulutukselle.

Lue lisää Elma Hytösestä täältä.